Alt hvad du skal vide om aktiesparekontoen

Hvad er det nu, en aktiesparekonto er? Og kan du have en aktiesparekonto, når du er på SU? Ja, det kan du, hvis du spørger moneymum, som er MA’s økonomiske ekspert. En aktiesparekonto har faktisk særlige fordel for studerende, og det kan du læse mere om her.

 

Hvad er en aktiesparekonto?

En aktiesparekonto kan bruges som investeringskonto, supplement til opsparingen eller supplering til fx børneopsparingen. Aktiesparekonto er en fordel for studerende, da det afkast, du tjener på dine investeringer, ikke tæller med som en del af den indtjening, du maksimalt må tjene ved siden af din SU.

Med den nye finanslov hæves beløbsgrænsen i 2024 til 135.900 kroner. Det betyder, at du kan investere i børsnoterede aktier og fonde op til indskudsgrænsen og opnå en lavere beskatning på dine gevinster.

En aktiesparekonto er dermed en særlig investeringskonto, som skal gøre det nemmere og mere økonomisk attraktivt at investere.

Aktiesparekontoen kom til Danmark i 2019 med klare beskatningsfordele, da du kun beskattes med 17% årligt i stedet for den normale aktiebeskatning på 27% eller 42%.

 

Aktiesparekonton er lagerbeskattet

Det betyder, at skatten afregnes årligt og ikke først, når du har solgt og realiseret dine gevinster. De 17% består både af realiserede og u-realiserede gevinster, renter og udbytter.

Skatten betaler du typisk hvert år i februar måned. Eventuelle tab på aktiesparekontoen kan modregnes i fremtidige aktiegevinster.

Hvem er Moneymum?

Hun hedder i virkeligheden Pernille Oldgaard og er 32 år.

– er tidligere bankrådgiver og filialdirektør i den finansielle sektor og nu selvstændig økonomisk mentor

Moneymum har lavet sin egen podcast; Voksenøkonomi

Hun er en af Danmarks største fin-influencere med flere end 60.000 følgere på Instagram

… og så er hun vores nye økonomiske ekspert 😊

Her får du et eksempel

Hvis du har investeret i børsnoterede aktier og fonde for 20.000 kr., og din investering er steget til 23.000 pr. 31.12.2023, så vil du skulle betale 17% af stigningen på 3.000 kr.

3.000 kr. * 17% = 510 kr.

Det betyder, at du skal indsætte skatten på de 510 kr. i februar, når den afregnes automatisk til skat.

For at investere via en aktiesparekonto, skal du sørge for at overføre penge fra en anden konto til aktiesparekontoen. Når du investerer fra aktiesparekontoen, kan du investere i danske og udenlandske børsnoterede aktier, investeringsforeninger, fonde og ETF’er.

Det er dog ikke altid muligt at finde alle de aktier/fonde, som det er på et normalt depot.

 

Hvem kan oprette en aktiesparekonto?

Alle over 18 år i Danmark kan gratis oprette en aktiesparekonto tilknyttet til deres bank eller online-platform som fx. Nordnet (hvor du som studerende kan få kan studierabat på kurtage).

Du må kun have én aktiesparekonto. Hvis du har mere end én aktiesparekonto, vil kun den først oprettede aktiesparekonto have skattemæssig gyldighed som en aktiesparekonto.

 

Du kan oprette en aktiesparekonto til både små og store formuer

Aktiesparekontoen er egnet til alle med flere formål. Om din formue er stor eller lille, eller om du i forvejen er investor, er ikke det afgørende.

En aktiesparekonto er god at have, hvis du gerne vil udnytte den skattemæssige fordel.

Du kan også vælge at investere i ETF’er, som i forvejen er lagerbeskattet for at opnå en ekstra fordel.

Lyt til en podcast for dig, der snart er færdiguddannet

Husk at anmelde os