Det skal du vide om SU-lån – inden du optager det!

Renten er steget på SU-lånet, og det er derfor blevet en del dyrene at optage SU-lån end hidtil. Derfor har moneymum lavet en miniguide til SU-lån. Der er nemlig nogle ting, du bør overveje, hvis du allerede har et SU-lån eller overvejer at optage et. Kig med, og overvej, om et SU-lån er nødvendigt for dig, eller om du måske kan ’nøjes’ med et studiejob, som jo også klæder dit cv.

 

Hvad er et SU-lån?

Det kan være svært at få økonomien til at slå til, imens du studerer. Derfor tilbyder staten at alle studerende, der er berettiget til SU, kan optage et SU-lån. Et SU-lån afløser ikke din almindelige SU, men anses som et supplement hertil.

 

Sådan fungerer et SU-lån

Lånet fungerer ved, at du får et månedligt beløb udbetalt udover din SU. Det er op til dig, hvor meget du får udbetalt yderligere, men du kan maksimalt låne 3.371,- (2023) pr. måned med de nuværende regler.

Er du forsøger, kan du få et supplerende SU-lån på op til 1.686,- pr. måned (2023). Du vælger selv, hvilke måneder du ønsker at få udbetalt lånet.

 

Du betaler renter af dit SU-lån

Der løber renter på dit lån, fra du optager det. Renten er på 4% om året i de år, hvor du er i gang med uddannelse. Den er fast og gælder uanset din økonomiske situation, hvilket adskiller sig fra måden, man prissætter traditionelle lån.

Efter din uddannelse forrentes din gæld efter diskontoen (Nationalbankens overordnede renteniveau) med et procenttillæg eller fradrag, der er bestemt i finansloven.

 

Renten på SU-lån er steget voldsomt

Lige pt er diskontoen 2,85% (gældende fra 8. maj 2023), og tillægget er 1,0%. Det vil sige, at gælden for tiden forrentes med 3,85%. Tillægget til diskontoen kan ikke blive højere end 1,0%.

Renten har i de seneste mange år ligget på 0% + tillægget på 1%.

 

Hvis du ikke betaler din gæld

Hvis du ikke betaler din studiegæld, ryger din gæld til Gældsstyrelsen, hvorefter din rente samtidig stiger til 9,90%.

Ligesom med alt andet forbrugsgæld er det altså en dyr fornøjelse ikke at overholde sine betalingsaftaler. Derudover bliver det fremover tæt på umuligt for dig at låne penge, da det er de færreste banker, der låner penge ud, hvis man har gæld til Gældsstyrelsen.

Hvem er Moneymum?

Hun hedder i virkeligheden Pernille Oldgaard og er 32 år.

– er tidligere bankrådgiver og filialdirektør i den finansielle sektor og nu selvstændig økonomisk mentor

Moneymum har lavet sin egen podcast; Voksenøkonomi

Hun er en af Danmarks største fin-influencere med flere end 60.000 følgere på Instagram

… og så er hun vores nye økonomiske ekspert 😊

Betal SU-lånet tilbage, når du er færdig med din uddannelse

Tilbagebetalingen af dit studielån sker først året efter næste januar. Det betyder, at hvis du færdiggør din uddannelse i juni 2023, starter du først tilbagebetalingen af lånet i januar 2025. Du modtager en tilbagebetalingsplan et par måneder før, du betaler første afdrag.

Tilbagebetalingsperioden afhænger af, hvor stort dit lån er og varierer mellem 7 til 15 år. På Borger.dk kan du selv ændre i din betalingsplan og sætte dit afdrag op, så du kan blive gældfri før tid. Du kan også indbetale engangsbeløb, hvis du har ekstra penge i perioder.

 

Det koster et SU-lån på et 5-årigt studie

Hvis du optager fuld SU-lån hele perioden på 5 år
+ slutlån: 8 måneder
+ 18 måneders forsinkelse på tilbagebetaling

Optagelse af SU-lån i alt ca. 305.546 kr. før renter. Dertil kommer:

  • Rentetilskrivning under uddannelsen = 4%
  • Rentetilskrivning i mdr. fra dimission i juni 2023 til januar 2024 = 3,85% til afbetaling starter
  • Rentetilskrivning i tilbagebetalingsperioden på 15 år rente 3,85%

Det betyder, at du skal betale 5.356 kr. tilbage på lånet hver anden måned i 15 år.

Lånet har i alt kostet 482.074 kr.

Kilde: www.su.dk

 

Studiejob fremfor SU-lån?

Overvej altid, om du reelt har behov for et lån. Med et SU-lån kan det begrænse dig senere i livet ved fx et boligkøb. Du kan ende med at skulle bruge mange år på at tilbagebetale lånet, selv om du kun låner et lille beløb i SU-lån hver måned. Overvej i stedet for muligheden for et studiejob.

Lyt til en podcast for dig, der snart er færdiguddannet

Husk at anmelde os