Magi i køkkenet med Anna Bartels: Budgetvenlig menu til gæster

Du kender det måske.

Du får gæster på besøg, og du vil gerne lave lækker mad til dem, men du vil samtidigt ikke bruge hele madbudgettet på én aften. Her får du et bud på en lækker og budgetvenlig menu til, når venner eller familie kommer på besøg. En menu der forholdsvist nemt kan laves til en håndfuld mennesker, og som du endda kan forberede lidt af på forhånd. Fokus er, at det skal være snasket, det skal være hapsevenligt og det skal smage godt.

 

Mellemøstlig menu

I dag har jeg valgt, at vi skal et smut til Mellemøsten. Vi skal have hummus, vi skal have pandebrød, vi skal have ovnristede grøntsager, dip og frisk salat. Fordi hvem kan ikke lide det? Det er sådan en menu, hvor I kan sidde og hapse lidt her og der og nyde middagen over længere tid. Sådan nogle menuer elsker jeg. Det er sådan lidt tapas agtigt med andre komponenter, end vi kender det. Derfor har jeg også skruet lidt op for mængden af brød og hummus, fordi man altid kan spise lidt mere, når middagen løber over længere tid. Og hvis der er rester, er det jo skønt til frokost dagen efter, hvor du kan lune brødene igen.

 

Opskrift: Pandebrød med karryristede blomkål, sprødstegt halloumi, cremet hummus og frisk salat

Det her er sådan en menu, jeg sagtens kunne spise hver uge, og jeg vil mene, at de fleste gæster vil elske det. Super nemme fladbrød/pandebrød uden gær, så de skal ikke hæve. En cremet hummus på kikærter. Ovnristede blomkål med karry, som jeg elsker. Helt sprødt, stegt og salt halloumi eller grillost. Og så lidt blandede salater vendt i citronsaft.

Hvem er Anna?

Jeg elsker at lave mad, og mit hoved er altid fyldt med ideer. Jeg laver opskrifter, som ikke kræver oceaner af tid i køkkenet eller vilde skills og dyre køkkenmaskiner. Noget alle kan være med på med ingredienser, der kan købes i almindelige supermarkeder. Simpel mad og god smag er vigtigt.

Jeg er 26 år og bor i København. Jeg er uddannet i kommunikation og kører mit lille madunivers ved siden af mit arbejde som kommunikatør.

Hvad du skal købe, og hvad du (formentligt) har på forhånd

Når du ser indkøbslisten nedenunder, virker den måske længere, end du lige kan overskue. Men jeg har forsøgt at tage udgangspunkt i, at du formentligt har nogle af ingredienserne i dit basislager på forhånd, så du ikke skal ud og købe det hele. Det er sådan noget som hvedemel, olie, hvidløg, bagepulver, krydderier, salt og peber. Måske du også har tahin allerede. Tahin kan undlades i en hummus, men det smager nu godt med, og sådan et glas kan nærmest holde sig i årevis. Udover tahin skal du formentligt ud at købe kikærter på dåse, citroner, blomkål, halloumi/grillost og salat og måske nogle af basisvarerne, hvis du skal have fyldt lageret op. 

 

Sådan kan du variere menuen

Du har mange muligheder for denne menu, hvis årstiden byder på andre grøntsager i sæson, hvis andre bønner er på tilbud i supermarkedet eller du bare har virkelig meget lyst til et helt andet komponent. Hummus kan du lave af de fleste andre slags bønner på dåse, du kan bage andre slags grøntsager sammen med eller i stedet for blomkål som fx aubergine, squash, græskar og meget andet. Har du ikke karry til grøntsagerne, kan du bruge paprika, spidskommen eller lignende i stedet.

 

Opskrift

Til 4 personer. Tilberedningstid: 25 minutter. Arbejdstid: 40 minutter. Total tid: 65 minutter.

Ingredienser:

Pandebrød:

  • 7 dl hvedemel
  • 6 spsk olivenolie
  • 2,5 tsk bagepulver
  • 2-2,5 dl vand (du kan evt. skifte 1 dl ud med græsk yoghurt, hvis du har det)

Hummus:

  • 2 dåser kikærter
  • 3 spsk tahin
  • 1 citron
  • 1 dl olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • 2 tsk stødt spidskommen

Derudover:

  • 1 blomkål (stort)
  • 1 spsk karry
  • 1-2 pakker halloumi/grillost
  • 1 pose blandede salater
  • Smagsneutral olie til stegning
  • Salt

Så nemt er det:

  1. Tænd din ovn på 175 grader varmluft.
  2. Fjern de grønne blade fra blomkålet og bræk det ud i mundrette buketter.
  3. Fordel dem på en bageplade med bagepapir og vend med et par spsk olie, karry og et drys salt. Bag i ovnen i cirka 25-30 minutter. Hold øje med at de ikke bliver sorte.
  4. Lav hummus. Dræn væsken fra kikærterne og kom dem i en minihakker/blender. Du kan også blende det i en skål med en stavblender.
  5. Kom tahin, et godt drys salt, spidskommen, hvidløg, 1 dl olivenolie og saften fra ½ citron ned til kikærterne og blend. Tilsæt evt. lidt vand til du har en cremet hummus og smag til med citron og salt.
  6. Anret hummus i en skål, evt. med lidt olivenolie dryppet over.
  7. Rør dejen til pandebrødene sammen ved at ælte hvedemel, olivenolie, bagepulver, et drys salt og vand sammen i 5 minutter. Start med 2 dl vand og se om dejen har brug for mere. Den skal lige præcis ikke klistre.
  8. Del dejen i 8 stykker og rul dem ud til en tykkelse på ca 0,5 cm.
  9. Opvarm en pande til høj middelvarme og kom lidt olie på panden. Steg brødene til gyldne på begge sider, tilsæt lidt olie en gang imellem og hold dem lune i en viskestykke, mens du laver resten.
  10. Skær halloumi ud i skiver på ca 0,5 cm tykkelse og steg dem gyldne på begge sider ved middelhøj varme i godt med olie. Det sprøjter lidt så pas på.
  11. Vend salat med lidt citronsaft og server det hele anrettet på forskellige tallerkener/skåle.
Nedsat kontingent for ledige dimittender

Husk at anmelde os