Magi i køkkenet med Anna Bartels: Fransk løgsuppe med ostebrød

Du skal ikke lade denne brune ret snyde dig. Det kan godt være, at det er brunt i brunt, men det skal smagen nok få dig til at glemme. Jeg elsker helt generelt løg i mad, fordi det giver så god smag, og i denne franske løgsuppe får du virkelig løg for alle pengene. Prøv det!

 

Opskrift på en fransk klassiker

Måske du er stødt på den før, måske ikke. Men fransk løgsuppe er (sjovt nok) en fransk klassiker, og det er sådan en ret, jeg har spist, når jeg har besøgt Paris. Og en gang imellem har jeg så husket den herhjemme i Danmark og har lavet den med det samme. Det er nemlig sådan en suppe, der er et langt, varmt stort kram. Og lad og lige være helt ærlige – alt med gratinerede ostebrød er jo godt. Dem må du ikke gå ned på.

 

En budgetvenlig suppe og aftensmad

Denne franske løgsuppe har virkelig meget smag. Smag fra de søde løg, fra hønsefonen og syrlighed fra balsamico. Her vil du faktisk også sagtens kunne bruge hvidvin, hvis du har en flaske åben allerede. Løgene giver en fantastisk sødme og virkelig meget smag, og så er de jo oven i købet en virkelig billig råvare, og derfor er dette også en rimelig billig suppe at lave. Jeg tror nemlig, at du allerede har nogle af ingredienserne derhjemme, og resten kan du være heldig at finde på tilbud eller lignende. Så er der altså budgetvenlig aftensmad for få penge.

 

Mad med løg er mad med smag

Jeg har ofte eksperimentet med mad med løg. Ja faktisk mad med ekstra løg. Tærter, karryretter og supper som her. Det bliver nærmest aldrig dårligt med et ekstra løg – måske lige bortset fra, hvis det er rå løg. Der skal man være mere påpasselig. Men det er vildt, at den skarpe og stærke grøntsag, kan blive så sød og blød.

 

Og ja. Du kommer måske til at græde for denne opskrift. Det gjorde jeg, men det er helt sikkert det værd. Traditionelt set færdiggøres denne franske løgsuppe ved at komme suppen i en ramekin eller anden lille ovnfast portionsskål, hvor brød og ost kommes ovenpå, og så gratineres osten i ovnen. Det kan du også sagtens, hvis du har sådan nogle liggende. Det har jeg bare ikke. Hvis du gratinerer osten i ovnen som forklaret her ovenfor, så skal du huske at riste brødet for sig først, så det ikke bare er blødt.

Hvem er Anna?

Jeg elsker at lave mad, og mit hoved er altid fyldt med ideer. Jeg laver opskrifter, som ikke kræver oceaner af tid i køkkenet eller vilde skills og dyre køkkenmaskiner. Noget alle kan være med på med ingredienser, der kan købes i almindelige supermarkeder. Simpel mad og god smag er vigtigt.

Jeg er 26 år og bor i København. Jeg er uddannet i kommunikation og kører mit lille madunivers ved siden af mit arbejde som kommunikatør.

Opskrift

Til 2 personer

Ingredienser:

  • 750 g løg
  • 2 spsk smør
  • 2 laurbærblade
  • 4 kviste frisk timian eller 1 spsk tørret
  • 1 liter hønsefond (2 hønsebouillonterninger rørt i 1 liter kogende vand. Du kan også bruge grøntsagsterninger)
  • ½ dl balsamico
  • 1 baguette eller flute
  • 100 g ost – gerne emmentaler eller gruyere
  • Salt og peber

Så nemt er det:

  1. Start med at skrælle løg og snitte dem fint.
  2. Smelt smør i en stor gryde og kom løgene i sammen med et godt drys salt.
  3. Steg dem i 25-30 minutter ved høj middelvarme, til de er faldet helt sammen og er blevet lidt brune. Det tager lidt tid, og du skal have tålmodighed – det giver god smag.
  4. Tilsæt så fond, balsamico, laurbærblade, bladene fra timiankvistene og godt med friskkværnet peber. Lad det simre i 15-20 minutter.
  5. Skær imens brødet i skiver og riv osten groft.
  6. Opvarm en pande til høj middelvarme, kom olien på og steg brødene sprøde på begge sider.
  7. Vend brødene så den varme side er opad og kom med det samme godt med revet ost på hvert stykke brød.
  8. Lad det stå et par minutter ved lav varme, til osten er smeltet. Det kan evt. komme låg på panden eller dække den til, så det smelte hurtigere.
  9. Smag løgsuppen til med salt og peber og tag laurbærbladene op.
  10. Server suppen med ostebrødene ovenpå.