Magi i køkkenet med Anna Bartels: Huevos rancheros

Huevos rancheros er en sjov (mexicansk) fætter. Måske mest når det kommer til navnet – jeg siger nemlig til mig selv, at jeg udtaler det helt rigtigt, men det ved jeg faktisk ikke. Hvad jeg til gengæld ved er, at det smager helt vildt godt. Mexicanerne spiser det vist til morgenmad, men jeg elsker nu mest at spise det til frokost eller aftensmad.

 

Opskrift på huevos rancheros

Hvis du endnu ikke har krydset veje med den mexicanske ret, så er det bestemt på tide. Den består af en krydret tomatsauce med grøntsager (her peberfrugt og løg), bønner og krydderier, og heri laves små lommer til æg, der simrer, til hviden er fast men blommen smilende. På toppen kommer jeg revet ost og skal det være lidt ekstra luksus: friske koriander og avocado. Jeg spiser det, som det er, serverer det med ris eller fylder det i tortillapandekager. Der er masser af smag og konsistens, og rammer du de smilende æg lige i skabet, så kan det næsten ikke blive bedre.

 

Mexicansk comfort food

Jeg kunne sagtens spise denne ret på kolde dage, hvor jeg har brug for et comfort food måltid. Sådan en ret der føles som et varm, dejligt kram. De varme krydderier, de smilende æg og osten på toppen er helt klart det, der sætter prikken over i’et, og dem ville jeg ikke gå ned på. Men jeg kunne også finde på at lave det på en helt almindelig tirsdag aften, hvor der skal noget sundt og nærende på bordet, eller hvor køleskabet skal tømmes for grøntsager.

 

Tøm køleskabet meximad

Huevos rancheros kan laves i mange forskellige varianter, og det er nok også det, der gør retten perfekt til tøm køleskabet eller i forskellige sæsoner. Så længe du har æg, hakkede tomater og lidt krydderier kan du faktisk eksperimentere med resten. Brug de bønner på dåse, der er på tilbud, brug grøntsagerne i sæson og top med det, du har allermest lyst til. En klat creme fraiche eller en håndfuld hakkede jalapenos. Riv resten af osteblokken groft og kom det på toppen eller tilføj en rest kylling trevlet i mindre stykker. Brug de krydderier du har i skuffen eller friske krydderurter, hvis du har det. Her kan du også nemt variere smagen til at blive mere italiensk med basilikum eller fransk med estragon. Der er mange muligheder, og det kan næsten kun blive godt.

 

Aftensmad på under 30 minutter

Det vigtigste er måske, at det her er en aftensmadsret, du kan lave på under 30 minutter fra start til slut. Og sådan nogle opskrifter er bare gode at have ved hånden til travle dage eller til de dage, hvor du ikke rigtig gider. Dem kender jeg godt. Jeg kunne også sagtens finde på at servere det med ris for venner, der kommer til frokost eller aftensmad. Det er i hvert fald et budgetvenligt måltid, og jeg er sikker på, at alle ville slubre det i sig.

Hvem er Anna?

Jeg elsker at lave mad, og mit hoved er altid fyldt med ideer. Jeg laver opskrifter, som ikke kræver oceaner af tid i køkkenet eller vilde skills og dyre køkkenmaskiner. Noget alle kan være med på med ingredienser, der kan købes i almindelige supermarkeder. Simpel mad og god smag er vigtigt.

Jeg er 26 år og bor i København. Jeg er uddannet i kommunikation og kører mit lille madunivers ved siden af mit arbejde som kommunikatør.

Opskrift

Til 2 personer

Ingredienser:

  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 peberfrugter
  • 1 spsk stødt spidskommen
  • 1 tsk røget paprika
  • ½ tsk chiliflager
  • 2 dåser hakkede tomater
  • 1 dåser bønner (drænet og skyllet)
  • 4 æg
  • 1 håndfuld revet ost
  • 1 håndfuld friske koriander
  • 1 lime (kan undlades)
  • 1 avocado (kan undlades)
  • olivenolie
  • salt og peber
  • tortillapandekager, ris eller brød

Så nemt er det:

  1. Skræl og hak løg og hvidløg og steg det på en pande i et par minutter med to spsk olivenolie.
  2. Halver peberfrugter, fjern det hvide og kernerne og skær peberfrugten i tern.
  3. Steg peberfrugt med løgene og tilsæt spidskommen, røget paprika, chili og godt med salt og peber. Steg det et par minutter.
  4. Kom dåsetomater og bønner på panden og lad det simre i 10 minutters tid, til sovsen tykner.
  5. Lav små lommer i sovsen og slå et æg ud i hver lomme.
  6. Skru lidt ned for varmen og lad det stå og simre, til æggehviderne har sat sig, men blommen er smilende. Du kan evt. komme låg over panden for at få æggene til at sætte sig hurtigere eller komme panden i ovnen, hvis din pande kan tåle det.
  7. Drys med revet ost og server med friske koriander, avocado, lime og evt. tortillapandekager, ris eller brød.
Lyt til en podcast for dig, der snart er færdiguddannet

Husk at anmelde os