Magi i køkkenet med Anna Bartels: Måltidssalat med quinoa og tahindressing

I dag skal du introduceres til sådan en måltidssalat, jeg ofte tyr til, når jeg skal lave en salat til madpakken eller gerne vil spise lidt mere grønt til aftensmad. På trods af at den er fyldt med gode, grønne og sunde sager, så er der alligevel snask til stede, så det ikke bliver alt for sundt, og du stadig bliver mæt. Det er sådan en salat og opskrift, hvor du nemt kan udskifte eller beholde elementer alt efter dit køleskabs indhold, tilbuddene i supermarkedet eller lyst.

 

Opskrift på måltidssalat til aftensmad eller madpakke

Jeg er især glad for at lave en stor portion af denne måltidssalat til aftensmad, og så har jeg det til frokost/madpakke dagene efter. Den skulle gerne kunne ses som en sund måltidssalat, hvor du både får en masse grøntsager i både rå og bagt form. Du får de sundt smagende grøntsager og de lidt mindre sundt smagende grøntsager. Der er frugt som det friske element, der er kulhydrater og mæthed fra quinoa, det cremede og salte fra feta, gode fedtstoffer fra tahindressing og så lidt andre smagsgivere. Der er masser af farver og god smag på menuen, og det hjælper også, når nu det er en sund salat.

 

Sådan kan du variere salaten

Jeg bliver aldrig rigtig træt af denne salat, og det er nok fordi, at det aldrig er den samme hver gang. Det betyder, at jeg altid udskifter et element eller to efter de grøntsager, jeg har liggende, eller den dressing jeg har allermest lyst til. Måske der er auberginer på tilbud, eller måske jeg har et halvt græskar liggende, og så udskifter jeg det med rodfrugter. Måske jeg ikke har lyst til tahindressing, og så rører jeg en pesto op med lidt ekstra olie, salt og citronsaft, og så får jeg en helt anderledes smagende salat. Jeg kunne også udskifte feta med mozzarella, toppe med ristede kerner, undlade persillen, bruge ris i stedet for quinoa eller tilsætte resterne af kyllingen fra dagen før. Der er virkelig mange muligheder, og det kan næsten ikke blive dårligt. Brug hvad du godt kan lide.

 

Er det første gang, du møder tahindressing, så er det en tyk og cremet dressing med en base af tahin. Tahin er for sesamfrø, hvad peanutbutter er for peanuts. Det er en helt cremet og intens, nøddeagtig smag, og når den får lidt modspil fra citronsaft og honning, giver det en skøn dressing. Har du ikke tahin, kan du i stedet bruge peanutbutter eller anden nøddesmør.

 

Hvordan kan jeg servere denne måltidssalat?

Som skrevet spiser jeg ofte denne måltidssalat, som den er. Men jeg kunne også godt finde på at servere den med grillet kylling eller fisk. Er der rester dagen efter, kunne man også komme den i pitabrød sammen med falafler eller en wrap sammen med hummus.

 

Laver du den til madpakken, er der i hvert fald til 3-4 portioner, og den kan sagtens holde sig 3-4 dage i køleskabet også. Er du meget glad for dressing, kan du sagtens skrue lidt op for mængden og bare røre det hele sammen med den i stedet for at toppe til sidst. Det gør jeg måske mest også for udseendes skyld 😉

Hvem er Anna?

Jeg elsker at lave mad, og mit hoved er altid fyldt med ideer. Jeg laver opskrifter, som ikke kræver oceaner af tid i køkkenet eller vilde skills og dyre køkkenmaskiner. Noget alle kan være med på med ingredienser, der kan købes i almindelige supermarkeder. Simpel mad og god smag er vigtigt.

Jeg er 26 år og bor i København. Jeg er uddannet i kommunikation og kører mit lille madunivers ved siden af mit arbejde som kommunikatør.

Opskrift

Til 3-4 personer

Ingredienser:

  • 300 g rodfrugter (fx rødbeder og gulerødder)
  • 2 dl quinoa
  • 1/2 spidskål
  • 1 æble
  • 75 g feta
  • 3 spsk tahin
  • 1/2 citron
  • 2 tsk honning
  • 1 dåse kikærter
  • 1 håndfuld persille (kan undlades)
  • olivenolie
  • salt og peber

Så nemt er det:

  1. Tænd ovnen på 170 grader varmluft.
  2. Skræl og skyl rodfrugterne. Skær dem i små mundrette stykker og kom dem på en bageplade med bagepapir.
  3. Vend dem i lidt olie, salt og peber og bag dem i 25-30 minutter, til de er møre.
  4. Kog imens quinoa efter anvisningen på pakken og lad det køle en smule af.
  5. Snit kål fint og kom det op i en skål. Masser det lidt med hænderne, så du tager toppen af den grove tekstur.
  6. Varm en pande op til høj middelvarme. Kom lidt olie og salt på. Dræn kikærterne og kom dem på den varme pande.
  7. Steg kikærter i 5 minutters tid, til de bliver gyldne og popper.
  8. Skær æblet i tynde, aflange skiver og hak persille fint. Smuldr feta.
  9. Lav dressingen ved at røre saft fra den halve citron og tahin sammen. Det vil blive helt tykt, og det er meningen.
  10. Rør honning, 2 spsk olivenolie og et drys salt i. Tilsæt lidt vand til du har en flydende men cremet konsistens. Måske ½-3/4 dl vand.
  11. Rør alle ingredienserne sammen: kål, quinoa, bagte rodfrugter, kikærter, persille, æble og smuldret feta . Top med tahindressing.
Lyt til en podcast for dig, der snart er færdiguddannet

Husk at anmelde os