Magi i køkkenet med Anna Bartels – Pasta med grøntsagssovs

Inden du løber skrigende bort ved ordet ’grøntsagssovs’, så skal du lige høre et par ting først.

Jeg står ofte med et par kedelige gulerødder, en broccolistok, en håndfuld halvbløde tomater, en runken peberfrugt eller lignende i min grøntsagsskuffe, som jeg har svært ved at få brugt. Jeg vil egentligt gerne, men hvordan får jeg lige de slatne grøntsager til at blive lækkert? Denne her opskrift er helt genial, når man står i sådan en situation. Du kan bruge de fleste grøntsager, og det skal nok smage godt uanset hvad.

Og ved du hvad? Grøntsager er faktisk ret magiske. Behandler vi dem ordentligt, fx ved at bage dem i ovnen, så kan vi få virkelig meget smag ud af dem. Og så behøver vi ikke så meget mere end det.

Opskrift på tøm køleskabet grøntsagssovs

Det her er en vaskeægte tøm køleskabet opskrift, fordi du kan bruge de fleste grøntsager i din sovs. Har du kun et par enkelte grøntsager, kan du supplere med det fra supermarkedet, som er i sæson, på tilbud eller som du allerbedst kan lide. Jeg kan anbefale altid at bruge løg, hvidløg og peberfrugt, fordi de alle giver en rigtig god smag. Har du rester af grøntsagssovs tilovers, så skal du endelig gemme den. Den kan sagtens fryses ned og bruges en anden gang. Har du mange grøntsager i grøntsagsskuffen, så lav en stor portion og frys det ned i mindre portioner.

Hvem er Anna?

Jeg elsker at lave mad, og mit hoved er altid fyldt med ideer. Jeg laver opskrifter, som ikke kræver oceaner af tid i køkkenet eller vilde skills og dyre køkkenmaskiner. Noget alle kan være med på med ingredienser, der kan købes i almindelige supermarkeder. Simpel mad og god smag er vigtigt.

Jeg er 26 år og bor i København. Jeg er uddannet i kommunikation og kører mit lille madunivers ved siden af mit arbejde som kommunikatør.

Hvilke grøntsager kan jeg komme i en grøntsagssovs?

I princippet alle grøntsager. Især dem der smager af noget ekstra er godt, så du giver din sauce de bedste forudsætninger. Jeg ville ikke bruge kartofler, da de har en del stivelse i sig, men derudover tror jeg ikke, at jeg kan komme på noget, der ikke ville fungere i. Du kan også bage et par æbler, rodfrugter, svampe, squash, blomkål og meget andet med. Brug dét der er i sæson. Det er billigst og smager bedst.

Hvad kan jeg ellers bruge min grøntsagssovs til?

Åh der er altså mange valgmuligheder her. Brug den i stedet for tomatsauce på din pizza, til kødboller i tomatsauce, til fisk eller kylling og meget mere. Du kan også fortynde den med lidt bouillon og spise den som suppe med en klat cremefraiche eller rugbrødscroutoner på. Men pasta er ofte en vinder i min bog. Jeg elsker pasta.

Sådan pimper du din pasta med grøntsagssovs

Det er som om, at det er svært at lave en dårlig pastaret, fordi pasta bare altid er en god ide. Der er dog alligevel et par måder, du kan tage denne pasta med grøntsagssovs til et højere niveau, hvis du har lyst. Bag et stort stykke feta med de sidste 10 minutter og blend det med i sovsen (her kan du undlade fløde). Du kan sprødstege lidt bacon eller chorizo og drysse på toppen eller servere pastaretten til et stykke fisk eller kylling. Vil du tilføje lidt ekstra protein, kan du overhælde en dåse bønner, fx kikærter, med kogende vand, lade dem stå 10 minutter, hælde vandet fra og blende dem med i sovsen.

Tip: Frys rester af fløde ned

Et lille tip jeg har lært er, at man kan fryse rester af fløde ned. Jeg bruger nemlig sjældent den hele kvarte liter. Man kan i stedet hælde den i en isterningebakke, som man ville med vand, og fryse det ned. Så kan man altid tage et par terninger op, når man vil tilføje lidt fløde til et ret.

Vil du se en video af, hvordan du laver opskriften? Så tjek videoen ud på Instagram

Opskrift

Til 2 person. Tilberedningstid: 45 minutter. Arbejdstid: 15 minutter. Total tid: 50 minutter.

Ingredienser:

 • Grøntsager fra grøntsagsskuffen, fx 2 gulerødder, ¼ græskar, 1 peberfrugt og en håndfuld tomater
 • 1 løg
 • 1 helt hvidløg
 • Olie
 • Salt og peber
 • 1 dl fløde
 • 225-250 g pasta
 • Parmesan eller anden ost til toppen (kan sagtens undlades)

Så nemt er det:

 • Tænd din ovn på 180 grader varmluft.
 • Skyl dine grøntsager og skræl dem, der skal skrælles. Skræl også løget.
 • Hak grøntsagerne i små tern og skær løget i tynde både.
 • Kom det op i et ildfast fad eller på en bageplade med bagepapir. Vend med et par spsk olie og et godt drys salt og peber.
 • Skær toppen af det hele hvidløg og læg hvidløget på et stykke stanniol. Dryp et par spsk olie over hvidløget og luk staniolen til som en pakke. Læg den sammen med grøntsagerne.
 • Bag grøntsagerne i 30-45 minutter til de er helt bløde.
 • Når der er 5 minutter tilbage, kan du koge pastaen i saltet vand efter anvisningen på pakken.
 • Tag grøntsagerne ud af ovnen, pak hvidløget ud og pres det ud af sin skræl.
 • Blend alle grøntsager i en blender eller med en stavblender. Blend fløden med og smag til med salt.
 • Vend grøntsagssovsen med pasta og riv evt. ost over.
Lyt til en podcast for dig, der snart er færdiguddannet

Husk at anmelde os