Boganmeldelse: “Stemmer fra dybet”

04. juli 2019

Karriererådgiver i MA, Hilde van Arkens, har anmeldt antologien Stemmer fra dybet - en bog med beretninger fra danskere på overførselsindkomst inden for det sociale system.

Stemmer fra dybet, antologi.
Redaktør og medforfatter: Dorte Hummelshøj Jakobsen.
Udkommet på Candied Crime, 2018.

Stemmer fra dybet er en antologi med 12 personlige beretninger skrevet af danskere på overførselsindkomst inden for det sociale system. Ingen af bidragsyderne er dækket af forsikringssystemet i en a-kasse.

Beskæftigelsesministeriet har beregnet, at mere end syv ud af ti kontanthjælpsmodtagerne har andre problemer end ledighed. Fælles for de fleste af bogens 12 bidragsydere er da også, at de kæmper med helbreds- og/eller sociale problemer af forskellig art. Her udover må de så kæmpe mod systemet. Denne dobbeltbelastning betyder, at mange får stress-symptomer og tappes for de sidste kræfter.

Beretningerne tegner et billede af et svært gennemskueligt og næsten uigennemtrængeligt system, hvor man som bruger nemt kan komme galt afsted, og hvor der ikke er indbygget megen tillid. Sanktionerne falder prompte, hvis man overser en aftale, mens det kan være anderledes svært at få hul i gennem, når man selv kontakter kommunen med spørgsmål eller med ønsker om konkret hjælp.

Der er to akademikere blandt de 12 bidragsydere. Maria Busch beskriver sine oplevelser i nyttejob, hvor der holdes streng justits, og man skal bede om lov til at gå på toilettet eller drikke en tår vand i skuret. Line Lazarus beskriver de konsekvenser, som kroniske smerter og konstante økonomiske bekymringer har haft for hendes tilværelse som socialt og politisk engageret menneske.

Bogen giver et indblik i, hvordan det opleves, når livsomstændigheder og afmagt tærer på livsglæden, og man føler sig som Sisyfos, der dag efter dag skubber en sten op ad en stejl bakke for blot at se den trille ned igen om aftenen. Og den giver dumpekarakter til et system, der ikke har megen at tilbyde, udover bogstavelig talt at føje spot til skade.

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00