Job & Karriere

Jobsamtalen

Du er kommet gennem nåleøjet til jobsamtalen: Passer I sammen?

Din ansøgning eller dit netværk har skaffet dig en invitation til en jobsamtale. Til lykke … nu’ det nu.

Et godt indtryk

Du har 20 sekunder til det: Et godt indtryk åbner måske for andre muligheder, hvis du alligevel ikke får jobbet.

Derfor har vi samlet en række anbefalinger, så du kan vise den bedste side af dig selv fra første sekund. Du kan også se vores video om, hvordan du brænder igennem til jobsamtalen her:

5 ting, du skal forberede FØR samtalen
  1. Du er indkaldt til samtale, fordi din kommende arbejdsgiver har fundet dine faglige kompetencer interessante og nu ønsker at afprøve dem i en personlig dialog. At du møder velforberedt til en samtale kan være det, der afgør, om du får jobbet eller ej. Du fremstår som motiveret og velorganiseret for arbejdsgiveren, hvis hun kan mærke, at du har sat dig ind i jobbet og virksomheden. Din research om virksomheden kommer dig nu til gode.
  2. Tænk over at kunne give konkrete eksempler og relatere dine svar til virksomheden. Brug din kreativitet til at forestille dig, hvordan du vil gribe opgaverne an, og hvordan din arbejdssituation vil være.
  3. Du kan typisk få spørgsmålene, hvad du er god til, og hvad du ikke er god til. Hav svar klar til begge spørgsmål og vær ærlig. Svarene skal kunne føres tilbage til det aktuelle job og ikke alt muligt andet. Ingen er perfekt til alt, og derfor skal du i stedet signalere, at du kan kompensere for de svagere sider. Dit svar skal vise, at du har selvindsigt og konkret erfaring. Det er måske ikke så meget svaret, som måden du svarer på, der vil blive bemærket.
    Se den komplette liste over spørgsmål, som du typisk kan blive stillet til jobsamtalen.
  4. Du skal gøre dig klart, hvilken løn du forventer at få. Sæt dig ind i lønniveauet gennem din fagforening og dit netværk.
  5. Øv dig med en ven. Tag bruttolisten over spørgsmål og gennemfør jobsamtalen.
5 ting, du skal huske UNDER samtalen
  1. Du skal selvfølgelig møde til samtalen til den aftalte tid og gerne fem minutter før. Din påklædning skal så vidt muligt matche det job, du søger. Hellere lidt for pænt tøj end det modsatte. Håret skal sidde og skægget være veltrimmet – hvis du har sådan et. Det er vigtigt, at du har gjort dig klart, hvad du signalerer eller vil signalere med dit udseende.
  2. Du starter med at give hånd og præsentere dig selv. Giv et fast håndtryk, og sig højt og tydeligt dit navn. Det er i orden at være nervøs. Er det et problem for dig, så få eventuel professionel hjælp. Ellers kan det være en idé at italesætte det og fx sige: ”Jeg er en smule nervøs.” Det er ikke noget problem, så længe du får sagt det, du gerne vil.
  3. Både arbejdsgiveren og du har ansvar for, at samtalen fungerer. Det betyder, at du skal være med til at skabe dialog og holde samtalen kørende. Arbejdsgiveren tager initiativet og sætter rammen. Indleder samtalen og bestemmer, hvornår den skal slutte.
  4. Du skal altid have forberedt spørgsmål om det, du gerne vil vide noget om. Og kun det. Det viser interesse og mod.
  5. Vær ærlig og taktisk. Arbejdsgiverne vil altid kunne mærke, hvis der er noget, man ikke skal røre ved.
Det kan virksomheden blandt andet finde på at spørge dig om

Hvorfor vil du gerne arbejde for os? Hvorfor har du skiftet job? Hvad har været din største fejltagelse – skuffelse?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som hyppigt bliver stillet til jobsamtalen. Vi har lavet en liste med de spørgsmål, som ofte går igen til en jobsamtale. Derfor er det en god ide, at du på forhånd tænker over, hvad du vil svare på dem.

Du kan blive testet

Du undgår det næppe, så …

Tests ved ansættelser, i en eller anden form, er meget udbredt. Bliv klogere på tests – før du render ind i én.

En test må aldrig stå alene, den er et supplement til din ansøgning og jobsamtalen, og du har krav på en grundig tilbagemelding, hvor du får uddybet og nuanceret testens tolkninger og får mulighed for at komme med dine egne kommentarer.

For at afmystificere brugen af test kan det være en god ide at prøve en eller flere test enten på egen hånd via nettet eller ved at tage imod et af de gratis tilbud, der findes. Husk at besvare testen ud fra, hvordan du reagerer i en jobsituation.

Hvis du bliver spurgt, om du vil tage en test, vil det være naturligt, du får at vide, hvilken type test der er tale om, hvordan testen bliver anvendt i det videre forløb, og hvordan du vil få en tilbagemelding på den. Du kan naturligvis altid sige nej til at tage testen, men det vil sandsynligvis også betyde, at du ikke får jobbet tilbudt. Du kan læse mere om de etiske retningslinjer på personvurdering.dk.

Hvis testen bliver lavet i forbindelse med en jobsamtale, sker det naturligvis, fordi virksomheden ønsker at finde ud af, om du passer til jobbet og til virksomheden. Omvendt kan du også gennem samtalen og tilbagemeldingen på testen vurdere, om virksomheden er et sted, du har lyst til at arbejde.

Derudover kan du også se testen som en mulighed for at få en tilbagemelding på dig som person: Hvilke kompetencer, foretrukken arbejdsstil, stærke og svage sider m.m. testkonsulenten har fundet frem til. Oplysninger, du kan bruge i dit videre karriereforløb.

Intelligenstest, færdighedstest og personlighedstest

Der findes grundlæggende tre forskellige typer af tests – intelligenstests, færdighedstests og personlighedstests.

Færdighedstests og personlighedstests er de mest brugte i forbindelse med rekruttering:

I en færdighedstest måles dine færdigheder fx i forhold til skriftlig kommunikation, oversættelse fra fremmedsprog osv. Det kan gøres ved, at du får stillet en opgave i forbindelse med jobsamtalen. Til et kommunikationsjob kan du fx blive bedt om at skrive en pressemeddelelse om virksomhedens nye (fiktive) produkt. Til et administrativt job kan du blive testet på dine evner til at formulere et informativt og venligt svar på en forespørgsel fra en borger.

En personlighedstest skal give viden om din adfærd, dine samarbejdsevner, stærke og svage sider, hvordan du reagere under pres osv. Personlighedstest kan grovopdeles i dialog-test som fx Reflektor-testen, Thomas-testen, OPQ32-testen, og typeindikator-test som fx DiSC, Belbin-testen, Enneagram, MBTI eller JTI-testen.

 

Tjekliste

Skriv dig bag øret, at du skal være opmærksom på følgende i samtalen:

  • Vær nærværende og vær dig selv
  • Sørg for øjenkontakt med alle – også med dem, der ikke siger så meget
  • Vær engageret og vis, at du er interesseret i jobbet
  • Vær ærlig, men professionel; vælg den mest positive vinkel på dig selv og dine kompetencer
  • Medbring cv og ansøgning samt evt. eksamenspapirer
  • Giv udtryk for, at du glæder dig til at høre fra arbejdsgiveren, hvis du ønsker at få jobbet.
Særligt om jobsamtaler online

Det sker, at jobsamtaler bliver afholdt digitalt, hvor du ikke sidder fysisk i samme rum som de andre deltagere, men i stedet deltager via webcam.

Vi har samlet en række råd, der klæder dig bedst på til den situation.

I forhold til at få det bedste billede kan du lade dig inspirere af denne video:

Sådan klarede Danny sine jobsamtaler – og landede drømmejobbet

Efter et års jobsøgning landede Danny i starten af 2019 et fast (drømme)job i rejsebranchen. Både til første og anden samtale havde han forberedt noget, der fik ham til at skille sig ud fra det øvrige ansøgerfelt.

Læs og bliv inspireret

Fik du afslag?

Ring og spørg, hvad du kan gøre bedre. Hvad havde kandidaten, I valgte, som jeg ikke havde?

Refusion af transportudgifter fra din kommune?

Kommunerne har meget forskellig praksis. Nogle giver transportgodtgørelse – andre ikke. Kontakt din kommune, og hør om mulighederne.

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00