Job & Karriere

Fra studie til job

En ny verden

For de fleste er overgangen fra studiet til det første gode job en proces. Man skal have vendt studietidens ofte indadvendte og abstrakte perspektiv til et mere udadvendt, konkret og operationelt perspektiv: Hvad er det, jeg kan og vil, i hvilken retning skal jeg gå?

Du skal evne at beskrive dig selv som person i forhold til et job; du skal sælge dig selv og udvise handlekraft i forhold til at løse konkrete opgaver. Arbejdsgiveren interesserer sig for din faglighed og personlighed i forhold til jobbet; din faglighed i sig selv er mindre interessant. Der er ingen facitliste, og ingen kan fortælle, at hvis bare du gør sådan eller sådan, kommer du i job. Men i MA har vi stor erfaring med, hvad der virker bedst, og hvad der ikke gør. Brug os.

Studiejob som adgangsbillet

Det fagrelevante studiejob kan give dig anbefalinger, erfaringer og kontakter, som er guld værd, når du som nyuddannet skal lande dit første job.

29-årige Morten Grau-Andersen var fast besluttet på at få et job i museumsbranchen. Det rigtige studiejob banede vejen. Se – og bliv inspireret af – hans vej til jobbet.

Praktik, der booster din karriere

Praktik i studietiden kan give dig erfaringer og kontakter, som er guld værd, når du er færdiguddannet og skal ud og søge job.

Men hvordan finder du ud af, hvor det er mest relevant for dig at komme i praktik, hvordan gør du rent praktisk – og hvad skal du være særligt opmærksom på før, under og efter?

MA’s karriererådgiver Line Svindt Olsen guider dig

 

 

Kend dit kommende arbejdsmarked godt

Et af de første skridt er at komme ud i verden og opsøge viden om vilkårene på det arbejdsområde, du gerne vil ind på. Besøg tidligere studiekammerater i job, tal med folk i branchen, brug dit netværk, tag med på virksomhedsbesøg, deltag i MA’s arrangementer, og få i det hele taget så mange input som muligt fra så mange kilder som muligt.

Du kan også søge inspiration i Dansk Magisterforenings dimittendunivers.

Sæt dine generelle akademiske kompetencer i spil

Når du som nyuddannet står med eksamensbeviset og kan glæde dig over at have gennemført en lang og krævende uddannelse, så tænk på, at det er den samme type energi, der skal i brug, når jobbet skal findes. Vær åben over for mange muligheder, og tænk kreativt i din jobsøgning.

Lad os sige, du fx har taget en uddannelse i dansk. Så ved du sikkert noget om danske guldalderforfattere og islandske sagaer. Men du ved også noget helt generelt om kommunikation. Måske kunne et salgs- og marketingjob være noget for dig?

Når du læser i avisen, at en virksomhed skal udvide, eller at dele af produktionen flytter, så find ud af, hvilke nye opgaver eller behov denne proces afføder. Er der brug for dine kvalifikationer i den forbindelse? Har du i din studietid haft en kontakt med eller arbejdet (evt. frivilligt) for en mindre organisation, så find ud af, om organisationen har særlige behov i form af fundraising, markedsføring eller kontakt med sponsorer, hvor du måske kan hjælpe.

Sæt din arbejdsuge på skema

Lav en tidsplan for dine jobsøgningsaktiviteter. Sæt dig håndfaste, personlige mål, og opstil deadlines for din jobsøgning. Planlæg din arbejdsuge og bestem dig for at følge nogle faste arbejdsrutiner.

Netværk alt det, du kan

Find nogle ligesindede at mødes og sparre med, fx i et netværk. Det kan være gamle studiekollegaer, personer du har mødt til et arrangement eller allerede etablerede jobsøgningsnetværk i MA eller andre steder.

Udover de åbenlyse fordele ved at være med i et jobsøgningsnetværk (feedback på hinandens ansøgninger, udveksling af erfaringer, gode råd og støtte) kan netværkene også give dig gode, personlige kontakter, du både kan bruge i din jobsøgning, og når du sidder i dit første job og har brug for sparring til dine opgaver.

Trædestensjobbet på vejen til drømmejobbet

Overvej mulighederne for et trædestensjob. Det vil sige job, der ikke umiddelbart er dit drømmejob, men som på lidt længere sigt kan føre dig frem til drømmejobbet. Et trædestensjob kan geografisk ligge i en af yderregionerne, hvor konkurrencen om jobbene ofte er knap så hård som i universitetsbyerne. Det kan også være et job, der ligger i yderkanten af dine interesser, men som giver dig mulighed for at indsamle relevante erfaringer. Hvis du fx vil være kommunikationsmedarbejder, kan du overveje et administrativt job med kommunikationsopgaver. Vil du være naturvejleder, kan du få pædagogisk erfaring som vikar i folkeskolen, medhjælper i en naturbørnehave eller ved at arrangere guidede ture ud i naturen.

Endelig kan trædestensjobbet også ligge uden for dit faglige område, men til gengæld være i en bestemt branche eller virksomhed, du er interesseret i. Når du først har fået foden inden for i en virksomhed og har vist, hvad du dur til, vil det være langt lettere for dig at komme i betragtning, når virksomheden slår drømmejobbet (eller et job tættere på drømmejobbet end dit nuværende) op. Virksomheden ved jo også godt, at du har en akademisk uddannelse og nogle karrieredrømme, og hvis ikke de giver dig muligheder, risikerer de bare, at du forsvinder et andet sted hen med alle dine talenter. Kort sagt: Grib chancerne, dér hvor de – og du – er.

Ph.d. – skal, skal ikke?

Brænder du for at læse videre og få dig en ph.d.?

Så se her, hvad du skal være opmærksom på, så du øger chancen for, at en ph.d. gavner din karriere og passer til dig og dine behov.

Emilie gik målrettet efter en ph.d.

Emilie Luther Søby er cand.mag i historie. Hun dimitterede fra SDU i juni 2018 og gik direkte videre til at være ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet, hvor hun beskæftiger sig med straffesystemet i 1700-tallets Danmark.

”Jeg har hele tiden stræbt efter at starte på en ph.d., så erfaring inden for historie og formidling var en vigtig faktor i forhold til at opbygge min karriereprofil i studietiden,” fortæller Emilie og uddyber:

”Under mit studie forsøgte jeg at få mest mulig erhvervserfaring inden for branchen (formidling og forskning) i form af studiejob og praktik. Jeg var blandt andet ansat som instruktør i historisk informationssøgning, i praktik ved Museet på Koldinghus og ansat som studiemedhjælper ved Museerne i Fredericia. Jeg var medlem af diverse studiegrupper og arbejdede frivilligt for det historiefaglige studentertidsskrift Rubicon. Jeg deltog desuden i diverse konferencer og fik udgivet to artikler.”

Emilie har også brugt sit speciale strategisk i den forstand, at hun bygger videre på projektet i sit ph.d.-studie.

”Jeg tror, mine studievalg har medvirket til, at jeg blev ansat så hurtigt efter endt uddannelse,” siger hun.

  • Var denne artikel nyttig?
  • Ja   Nej