Job & Karriere

Freelancer, selvstændig, iværksætter?

MA’s medlemmer repræsenterer et bredt udsnit af selvstændige.

Vi har mange vidensiværksættere, freelancere samt konsulenter inden for stort set alle brancher lige fra kommunikation, it, film, oplevelsesøkonomi og sundhed til specialistopgaver inden for biotek.

Vi har også selvstændige, der har startet butikker – både fysiske og webshops.

Let administrationen – eksklusivt tilbud til MA-medlemmer.

MA har en aftale med freelancebureauet FactoFly, som har specialiseret sig i at klare alt det administrative arbejde med fakturaer, moms, skat, forsikringer osv. Normalprisen er 6 % af omsætningen – som MA-medlem er prisen 5 %. Gebyret ligger direkte på den enkelte opgave, det vil sige, at FactoFly kun koster noget, når man tjener noget.  

Når du bruger FactoFly, har du ikke brug for CVR-nr. FactoFly ansætter dig som freelancer på opgaven, og du får en helt almindelig a-indkomst udbetalt, hvor alt er klaret og betalt.  

Sådan gør du 
Som MA-medlemmer kan du oprette dig hos FactoFly på www.factofly.com/MA og ved at lade dig freelanceansætte af FactoFly slipper du for alt det administrative bøvl, der er forbundet med at lave et CVR-nr. Du skal bruge linket første gang, når du opretter dig for at få MA’s rabat. 

Det vil vi råde dig til at undersøge på forhånd

I gang trin for trin – hvad har du brug for?

  • At undersøge om din idé er salgbar
  • At søge hjælp, sparring  og rådgivning
  • At tage et iværksætterkursus
  • At udarbejde  en forretningsplan
  • At kontakte  MA vedrørende ændring  af medlemskab til selvstændig
  • At kontakte  MA, hvis du er ledig og vil starte selvstændig bibeskæftigelse
  • At registrere  din virksomhed  hos SKAT
  • At planlægge  salg og markedsføring  af din idé/dit produkt
  • At finde faglige netværk.

Før du bliver selvstændig

Jo bedre forberedt du er, når du starter din virksomhed, jo større er chancen for, at virksomheden klarer sig godt. De fleste kommuner har en erhvervsserviceafdeling, som tilbyder  gratis rådgivning  i et vist omfang.

Starter du en virksomhed, hvor du skal opdyrke nye markeder, udvikle nye produkter  og  ansætte flere medarbejdere, kan du få gratis hjælp og sparring i de fem regionale væksthuse.

SKAT holder  ligeledes gratis kurser for iværksættere og  nystartede virksomheder, hvor de gennemgår de almindelige regler inden for moms og skat i forbindelse med opstart af egen virksomhed.

Du kan få god basisviden på et iværksætterkursus, før du starter. Både erhvervsservicecentrene og  væksthusene afholder  iværksætterkurser og  temamøder. Flere private kursusudbydere har specialiseret sig i kurser for selvstændige, hvor man får en grundig gennemgang af emner som salg og markedsføring, moms og skatteforhold, regnskab og bogføring samt juridiske forhold.

Disse kurser koster et mindre beløb.

Virksomhedsform og forretningsplan

Virksomhedsformen er en af de ting, du skal overveje, før du starter. Der er forskel på, hvordan du hæfter for gæld og andre forpligtigelser, afhængigt af om du starter en enkeltmandsvirksomhed, et interessentskab, et anpartsselskab eller et aktieselskab.

Inden du etablerer din virksomhed, er det en god ide at skrive en forretningsplan – både for din egen skyld, og fordi det ofte er et krav, hvis du har brug for kapital og skal præsentere din virksomhed for dit pengeinstitut eller andre investorer.

I planen kan du beskrive din idé, dine produkter eller ydelser, dit behov for kapital og potentielle kunder og konkurrenter.

På nettet er der mange skabeloner til forretningsplaner målrettet forskellige typer af virksomheder blandt andet en ’fri agent plan’ til freelancere.

Kom i gang! Se seks videoer med iværksætter Nicolai Seest

Netressourcer

Der er mange gode sites på nettet både for iværksættere in spe og for garvede selvstændige. Vi har listet nogle af de vigtigste og de største.

Hjælp og inspiration

  • BusinessModelCanvas.com. Forretningsmodel udviklet til små og mellemstore virksomheder
  • KarlBak.dk.  Aarhusiansk firma, der giver starthjælp
  • Kk.dk/erhverv. Københavns Erhvervscenter. Mulighed for rådgivning og kurser
  • Retsinfo.dk. Statens juridiske informationssystem, som indeholder al dansk lovgivning
  • Skat.dk. Informationer og regler for fx håndteringen af moms, told og lønsumsafgift
  • Startupsvar.dk. Giver svar på (mindst) 100 spørgsmål om at være freelancer/selvstændig
  • Startvaekst.dk er en portal, der blandt andet giver et overblik over de regionale væksthuses tilbud
  • Virk.dk. Samler en række offentlige og private informationer og digitale ydelser på erhvervsområdet blandt andet elektroniske overførsler samt diverse blanketter og skemaer
  • Make Influence – Guides og tips om iværksætteri

Freelancere

Fødselshjælpere – Incubators og Accelerators

Netværk

Særligt for kvinder

  • Ladiesfirst.dk. Iværksætter- og karrierenetværk for ambitiøse og engagerede kvinder
  • Kv.dk. Landsdækkende forening for kvinder, der helt eller delvist ejer deres virksomhed
  • Wib-danmark.dk. Internationalt og lokalt businessnetværk for kvinder
  • Women-in-business.dk. Netværk for kvinder med passion for vækst

Crowdfunding

Økonomi og regnskab

Sådan har fire andre gjort

Anne Weber Carlsen, facilitator.dk  

Hvad laver din virksomhed?

Jeg designer og faciliterer processer, som gør det lettere for mennesker at skabe og opnå noget sammen. Ofte på tværs af fag, brancher, sektorer, afdelinger eller kulturer. Jo mere mangfoldigt, jo mere potentielt bøvl og jo mere brug for en facilitator til at bane og lede vejen frem mod målet.

Hvordan startede det?

Jeg blev introduceret til facilitering som professionel praksis af en sydafrikansk kollega, som jeg arbejdede sammen med, da jeg var udstationeret som ekspert i organisations- og ledelsesudvikling i Vestafrika fra 2001-2003. Da jeg kom hjem til Danmark i 2003, startede jeg ‘Facilitator’.

Hvordan fik du dine første kunder?

Min første kunder fik jeg gennem mit personlige og professionelle netværk, men det var først gennem to projektansættelser, at jeg fik så meget erfaring og så stor eksponering, at nye kunder fik øje på mig og begyndte at henvende sig. Generelt er mine kunder mine ambassadører og mit eksterne salgskorps, der via anbefalinger skaffer mig nye opgaver.

Har du arbejdet som selvstændig på dagpenge?

Jeg har været fuldtidsselvstændig siden slutningen af 2003 og har ikke modtaget nogen form for dagpenge. Det giver mig stor frihed og arbejdsglæde, en del bekymringer og en rigtig god indtægt.

Dit bedste råd til andre

Du skal kunne tjene penge. Det lyder banalt, men man skal kunne prissætte sine ydelser, så man kan leve af sit arbejde. Som magister – i hvert fald som humanist – er man ofte drevet af noget andet end penge, men en sund økonomi er helt afgørende for, at man kan leve og overleve som selvstændig. Jeg har ganske få udgifter, ingen ansatte og arbejder hjemme, så mit dækningsbidrag er pænt højt.

 

Sofie Noer Larsen

Hvad laver din virksomhed og hvordan fik du fat i dine første kunder?

Min baggrund er kommunikations- og marketingmedarbejder.

Jeg tilbyder små og mellemstore virksomheder hjælp, rådgivning og undervisning i brugen af sociale medier. Hjælp til nyhedsbreve, webtekster og webdesign. Udformning af mindre grafiske opgaver.

Allerede inden jeg tog springet, havde jeg kontakt med min første kunde. Den har skabt grobund for flere samarbejder.

Har du kunnet bruge MA undervejs?

MA har givet mig ro og opmuntring i forhold til at prøve selvstændig bibeskæftigelse af. Støttende og optimistisk på mine vegne. Rigtig god sparring undervejs.

Hvordan har selvstændig bibeskæftigelse på dagpenge fungeret for dig?

Jeg har fået godkendt 15 timer i gennemsnit om ugen i min virksomhed, og det har været let at taste dage ind med arbejde, når dagpengekortet skulle udfyldes.

De ting skal være på plads, så du ved, hvad du må og ikke må.

Jeg overvejer nu at blive fuldtidsselvstændig.

Hvad har det givet dig at arbejde som selvstændig?

Det har været en øjenåbner og en fed udfordring at have min selvstændige bibeskæftigelse.

Det har givet mig rigtig meget mening i hverdagen, hvor jeg har haft noget fagligt at beskæftige mig med ud over jobsøgning. Det stiller krav til ens faglighed og har i mit tilfælde været et opgør med min indre tryghedsnarkoman.

Jeg kan kun anbefale det.

Hvad er dit vigtigste råd til andre, der gerne vil i gang?

Du skal starte med at tilbyde ydelser, som du er sikker i. Det bliver hurtig en stor mundfuld og kan give unødvendig usikkerhed, hvis du får en opgave, som du ikke er helt sikker på, at du kan løse, og du ikke får sagt fra i tide.

Vær ærlig over for din kunde/samarbejdspartner. Så får I det bedste gensidige arbejdsforhold.

Brug dit netværk. Fortæl familie, venner, tidligere kollegaer og samarbejdspartnere, at du har selvstændig bibeskæftigelse. Det er kommet bag på mig, hvor godt og stærkt et netværk, jeg har. De er grunden til, at jeg har min virksomhed i dag.

 

Mette Søegaard

Hvad er din baggrund?

Jeg er uddannet pædagog i 1999 med en cand.pæd. i IT-didaktisk design fra 2016. Jeg har haft lønmodtagerjob, før jeg tog uddannelsen i IT-didaktisk design.

Hvorfor vil du være selvstændig?

Både for at undgå arbejdsløshed, og fordi jeg har et meget specialiseret interessefelt, som jeg tror der vil være brug for fremdadrettet, men som i de færreste firmaer vil kunne udgøre en hel stilling.

Hvor ser du dine største barrierer?

Jeg er helt på bar bund, når jeg helt lavpraktisk skal sælge og prissætte.

Hvor ser du dine største muligheder?

Jeg vil gerne opdyrke feltet digitale læringskontekster. Analysere om læringsmaterialet/konteksten er tilfredsstillende for udbyder.

Helt konkret er jeg i gang med at analysere et læringsspil med det mål at frisætte unge kvinder fra social kontrol, hvor der bruges en Lara Croft-model i et simpelt sparkespil. Her vil jeg spørge, om udbyder kender til brugernes motivation ift. de game mecanics (sparkene), der bruges. Måske er målgruppen ikke de unge kvinder, men at unge mænd får respekt for kvinder?

 

Michala Victor, merl.dk

Hvad laver din virksomhed, hvordan fik du ideen til den og hvordan fik du fat i dine første kunder?

Jeg har startet et iværksætterselskab (et IVS), som skal sælge konsulentydelser til pharmaindustrien. Jeg er cand.scient. i biokemi. Tanken har ligget der længe, mens jeg havde lønmodtagerarbejde.

Næste skridt er at få kunder. Jeg har først skullet blive helt klar på, hvad jeg kan tilbyde, inden jeg går i gang i mit netværk.

Har du kunnet bruge MA undervejs?

Rigtig fin workshop med SKAT. Jeg fik opklaret nogle spørgsmål og fandt nogle nye, jeg skal have svar på. Det næste bliver workshop om LinkedIn.

Hvordan har der været at arbejde som selvstændig bibeskæftigelse på dagpenge?

Det fungerer o.k., så længe man disciplinerer sig selv og strukturerer sin hverdag.

Hvad har det givet dig at arbejde som selvstændig?

Jeg tog springet, da det lykkedes for en gammel kollega. Hvis hun kan, kan jeg også. Men jeg mangler mine første erfaringer.

Hvad er dit vigtigste råd til andre, der gerne vil i gang?

Hvis man drømmer om en lidt friere tilknytning til arbejdsmarkedet kombineret med lysten til at have sit eget, så gør det og prøv det af!

Der er masser af hjælp og støtte at hente hos MA, SKAT, i netværket og igennem sin kommune.

Og hav tålmodighed. For som jyderne siger: TTT (Ting Tager Tid).

Indtægtsformer imens du er på dagpenge

Læs om reglerne for selvstændig virksomhed, freelance, honorararbejde osv.

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00