MA’s generalforsamling giver dimittenderne en håndsrækning

21. november 2023

”Når politikerne insisterer på at være uanstændige, må vi selv træde til og afbøde så meget vi kan”, siger Helene Caprani, MA’s forkvinde, efter at generalforsamlingen i aftes besluttede at nedsætte kontingentet for de nyuddannede medlemmer, som er ledige mere end tre måneder. Et plaster på såret efter politikerne for nylig reducerede dimittendernes dagpenge med en tredjedel gældende efter tre måneders ledighed.

Generalforsamling 2023

Generalforsamling 2023

Generalforsamling 2023

Hele 89% af de fremmødte stemte for at give de trængte dimittendmedlemmer en økonomisk håndsrækning. I praksis betyder det, at ledige dimittender fra 1. april 2024 ikke skal betale det såkaldte administrationsbidrag til a-kassen, hvis de har været ledige i tre måneder. Det er den andel af kontingentet, der går til at drive a-kassen for (lokaler, it, løn mm.). Hovedparten, det såkaldte statsbidrag, ryger direkte videre til staten til brug for udbetaling af dagpenge og er uden for a-kassens kontrol.

Helene Caprani: ”Vi håber selvfølgelig, at politikerne forstår en hentydning. Det eneste anstændige vil være, at de skynder sig at nedsætte statsbidraget, når de forringer dagpengene så voldsomt. Med vores aktion reducerer vi de berørte medlemmers kontingent med 444 kr. i kvartalet. Det er ingen herregård, men vi har heller ikke adgang til statskassen.”

Gustent motiv bag forringelser
Hvorfor så overhovedet skære i dimittendernes dagpenge? MA har længe kæmpet imod forringelserne, men det lykkedes altså ikke at forhindre dem i at blive vedtaget i Folketinget. Helene Caprani udtalte dengang (29.1.2023): ”Argumentationen fra det meget spinkle flertal bag aftalen er dybt usympatisk. For som det hedder mere eller mindre direkte: Ved at piske dimittenderne vil man opnå, at de rubber neglene og skynder sig i job. Det er kynisk og selvfølgelig forkert. De ledige dimittender er allerede meget aktive i deres jobsøgning. At det ovenikøbet sker samtidig med en historisk høj inflation, gør bare nedskæringen endnu mere uspiselig.”

Vores invitation fra foråret til beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen står ved magt. Dengang opfordrede vi hende til at besøge Magistrenes A-kasse og møde nogle ledige dimittender. Altså de medlemmer, som hun mener skal motiveres med økonomisk pisk. Selv oplever vi nogle topmotiverede unge, der brænder for at komme i job og gøre sig nyttige. Og det kommer langt de fleste heldigvis også i en fart.

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00