Farvel til opholdskravet: Nu kan Kristine fortsætte sit humanitære arbejde
09. december 2019
“Jeg er rigtig lettet!” Kristine Zeuthen Jeppesen er ikke i tvivl om, hvordan hun skal reagere på, at politikerne sløjfer opholdskravet. Kravet ville nemlig have haft store konsekvenser for hende.
Lige siden Kristine blev færdig med sin kandidatuddannelse, har hun arbejdet med udviklingsbistand for blandt andre udenlandske organisationer. I dag er hun bosat i Bangladesh, hvor hun hjælper børn til et bedre liv. Men på grund af opholdskravet vil de mange år med humanitært arbejde i nogle af verdens fattigste lande på sigt have betydet, at Kristine ikke kunne få dagpenge, hvis hun blev ledig. Det ville have ramt både hende selv og familien:
“Ofte er der en hvis friktionsledighed i mellem forskellige job inden for mit fag. Derfor har dagpenge været vigtige til at bygge bro i mellem forskellige ansættelser. Det er særlig vigtig, da jeg har en familie, der er afhængig af min indtægt.”
Snart er opholdskravet fortid
Glæden var derfor stor hos Kristine, da regeringen sammen med støttepartierne og Alternativet præsenterede finansloven for 2020. Med den er der nemlig indgået en aftale om at skrotte opholdskravet fra 1. februar 2020. Det betyder, at det fra den dag ikke længere vil være et krav, at du skal have opholdt dig mindst 7 ud af de seneste 12 år i Danmark eller et andet EU/EØS-land for at være berettiget til dagpenge.
MA har været stærk kritisk over for kravet, allerede fra før det blev indført. A-kassens formand Per Clausen er derfor glad for, at fornuften nu sejrer:
“Ingen har kunnet argumentere fornuftigt for opholdskravet, men alligevel skulle der gå et år, før det blev aflivet. Tak til regeringen, støttepartierne og Alternativet for at skrotte det skrækkelige krav,” siger han.
Danmark bliver klogere uden opholdskravet
Kristine Zeuthen Jeppesen kan heller ikke se det fornuftige i, at hun og andre danskere skulle straffes økonomisk. Der er nemlig meget at vinde for det danske samfund, når danskerne rejser ud i verden for at arbejde, mener hun.
“Inden for mange fagområder er det vigtigt at lære af globale eksperter, og de er ikke nødvendigvis danskere. Ofte giver udlandsophold ny inspiration og man lærer nye måder at arbejde på,” siger hun.
Inden det blev aftalt at afskaffe opholdskravet, planlagde Kristine Zeuthen Jeppesen at flytte hjem til Danmark. Nu vil hun i stedet fortsætte med sit humanitære arbejde i udlandet.