Kære regering. Velkommen til første arbejdsdag – lad os nu få lagt opholdskravet helt i graven

01. oktober 2019

Af Per Clausen, formand i MA

Første tirsdag i oktober er en helt særlig dag i dansk politik, Folketingets åbning. Her præsenterer regeringen sine planer for året. Med den nyudnævnte beskæftigelsesministers udmelding om, at opholdskravet skal droppes, må vi forvente, at det vil være på listen over de ting, regeringen vil gennemføre i indeværende folketingsår – og det kan da også kun gå for langsomt.

Allerede længe inden valget kritiserede Socialdemokratiet opholdskravet. Jeg har tidligere lovet MA’s medlemmer, at Socialdemokratiet ikke får lov til at glemme, hvad de har lovet. Vi skal have sat dato på, hvornår opholdskravet endegyldigt er slettet fra lovgivningen. Først da er jeg tilfreds. For det har aldrig givet mening for mig, at man på den ene side ønsker et Danmark, der klarer sig godt på det globale marked, mens man på den anden side straffer dem, der rejser ud i verdenen ved at fjerne deres sikkerhedsnet – dagpengeretten. Samtidig sender kravet et forkert signal til dem, der kommer her til landet med ny viden og inspiration.

Afskaffelse af opholdskravet er selvfølgelig ikke det eneste, jeg gerne vil minde den nye regering om. Der er stadig brug for færre regler og mindre kontrol. Socialdemokratiet var sidste år med til at vedtage en aftale, der fjerner lidt af bøvlet for MA’s medlemmer. Lad os komme videre …

Jeg er beæret over, at MA i den sammenhæng er udvalgt, som den eneste akademiske a-kasse, til at være med i et nyt forsøg. Fra nytår slipper langt størstedelen af MA’s medlemmer for både at skulle møde hos jobcentret og i a-kassen i de første ledighedsmåneder. Medlemmerne får mindre bureaukrati og mere tid til at søge arbejde, når de nu kun skal til møde hos os. 

Men til trods for aftalen og forsøget så er der stadig 30.000 sider lovgivning på dagpengeområdet. Jeg ser gerne, at den nye regering åbner op for flere forsøg, der gør op med mistilliden til dem, der søger job. Hos MA foreslår vi, at udvalgte a-kasser bliver sat helt fri i en toårig periode. A-kassen kender nemlig sine medlemmer og deres jobmuligheder bedst. Det er vejen til at komme hurtigt i arbejde.

For vores medlemmer vil gerne arbejde. Men dem der ikke har held med at finde et fuldtidsjob kan føle sig tvunget til at sige nej til småjob. Som reglerne er i dag, så har man kun ret til 30 uger med supplerende dagpenge. Derefter smækker dagpengekassen i, hvis man siger ja til småjobs. Jobbene er ellers en vigtig kontakt til arbejdsmarkedet, selv om lønnen måske ikke rækker til at betale huslejen. Så hvis politikerne virkelig mener, det gælder om at bevare forbindelsen til arbejdsmarkedet, så bør de også fjerne begrænsningerne for brug af supplerende dagpenge.

Det kan være et hårdt slag at miste sit job. Og jeg må desværre konstatere, at det også rammer økonomisk hårdere end tidligere. Over de seneste år er dækningsgraden kun gået en vej: nedad. Det er et kæmpe problem, når perioden, folk kan være på dagpenge, også er blevet forringet voldsomt. Det er på tide, at politikerne får stoppet udhulingen af dagpengene. For ellers virker det, der er tænkt som et sikkerhedsnet, ikke længere som en troværdig erstatning for tabet af din løn. 

Præcis klokken 12 i dag begynder det første møde for den nye regering. Nu har den små fire år til at levere resultater. Lad der ikke gå så længe, før vi får forbedringer på dagpengeområdet og genfundet tilliden!

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00