Kan du svare på, hvem du er?

16. september 2019

Når glæden over at være blevet kaldt til jobsamtale har lagt sig, så begynder forberedelsen. Magistrenes A-kasse holder flere workshops, der giver medlemmerne det bedst mulige udgangspunkt til samtalen. Her får du et indblik i, hvilke overvejelser du skal gøre dig.

“Kan du fortælle os lidt om dig selv?” Sådan bliver mange jobsamtaler indledt. I dag er det dog karriererådgiver Pia Knudsen, der beder 15 medlemmer af Magistrenes A-kasse om et svar. 
Medlemmerne sidder rundt om et langt bord. Nogle af dem har mange års erfaring på jobmarkedet, mens andre lige er blevet færdig på universitetet. Nogle er i job, mens andre er på udkig. Fælles for dem alle er, at de har meldt sig til en workshop, der gør dem bedre til at gå til jobsamtale. Det er her, det bliver relevant at sætte ord på, hvem du selv er.

“Arbejdsgiveren skal meget hurtigt have bekræftet, at det var det rette valg at invitere lige netop dig til samtale. Så du skal lynhurtigt kunne fortælle, hvorfor det er, at du er i spil til det her job,” siger Pia Knudsen.

Deltager: Måske det sværeste spørgsmål

“Jeg synes ikke, det er nemt spørgsmål,” siger Flora S. Sommer. 

Hun har allerede en længere karriere bag sig, så det kan være svært for hende at udvælge, hvad hun skal lægge vægt på, når hun skal fortælle om sig selv:

“Det er derfor, jeg har meldt mig til den her workshop. Jeg vil lære at fortælle om mig selv på en mere slagkraftig måde.”

Brug konkrete eksempler

For at have bedre gennemslagskraft skal din fortælling være kort, præcis og have relevans for den stilling, du er til samtale om, forklarer Pia Knudsen.

“Find referencer i det du tidligere har lavet. Det kan være fra andre job, dit speciale eller noget helt tredje, hvor du har opnået en viden og erfaring, der kan bruges det sted, du søger job. Du skal billedliggøre de erfaringer. Det er ikke nok at sige, at du er god til samarbejde, du skal også komme med eksempler på det,“ siger Pia Knudsen.

Lærte nyt om sig selv

For at øve sig i at komme med relevante fortællinger, holder workshop-deltagerne på skift oplæg om sig selv i små grupper og stiller hinanden spørgsmål, som var de til en jobsamtale. Men modsat en jobsamtale så er der her også plads til at tale om, hvad der gik godt, og hvor der er plads til forbedringer. 

For Flora S. Sommer giver øvelsen vigtig erfaring, som hun vil bruge fremover:

“Jeg kan sidde at træne hjemme, men her har jeg levende modtagere, jeg kan spejle mig i. Det er virkelig brugbar feedback. Jeg tænker over at vælge en retning, så min fortælling om mig selv passer til det job, jeg søger. Det var det, jeg var kommet for at lære, og det var det, jeg fik.”

Flere gode råd til jobsamtalen

Fortælling om dig selv er blot ét af de emner, der bliver arbejdet med på workshoppen. Her giver karriererådgiver Pia Knudsen nogle af sine andre pointer:

Lav en SWOT-analyse. Det er en analyse af organisationens styrker, svagheder, udfordringer og trusler. Du skal altså finde ud af, hvad organisationen er god til, og hvor den kan blive bedre. Samtidig skal du forholde dig til, hvad du kan byde ind med i forhold til muligheder. Det skaber et klart billede for dig af den situation, som organisationen står i. Så kan du tale ud fra det. Det viser også arbejdsgiveren, at du har kendskab til organisationen.

Undersøg, hvem der deltager i jobsamtalen. Hvis du kan få at vide, hvem de er, så kig på deres LinkedIn-profil og se, hvor de har arbejdet før, hvad er deres egen uddannelse og hvilken jobfunktion de har nu. Det kan vise dig, hvad der har deres interesse.

Hav spørgsmål med til samtalen. Det viser, at man har sat sig ind i, hvad det er for nogle emner, de arbejder med. Det kan også vise en interesse for fremtiden: Hvilke projekter er på vej?

Spørg dig selv: Hvad er de tre vigtigste ting, arbejdsgiveren skal huske dig for?  De tre pointer skal ikke være noget, som du sidder og putter med for så at nævne til sidst i samtalen. Du skal have det vigtigste sagt i begyndelsen. Efter samtalen er det så relevant at følge op med en mail, hvor du skriver tak for sidst, og nævner de punkter, du synes, det var godt I fik talt om. Så bliver det, det sidste minde arbejdsgiveren har om dig.

Magistrenes A-kasse har samlet flere gode råd til jobsamtalen, som du finder her.

A-kassen afholder jævnligt workshops om jobsamtalen for sine medlemmer. Her kan du se hvor og hvornår.

 

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00