Karen Marie arbejdede i Tanzania – nu rammer opholdskravet

26. november 2018

Da Karen Marie Thulstrup rejste til Tanzania i 2010, var det for at være der i fire måneder.

Skæbnen ville dog, at hun blev der i fem år for at arbejde i en lokal NGO.

”Jeg har altid taget et år af gangen. Derfor bibeholdte jeg også mit medlemskab af min a-kasse, mens jeg var i Tanzania, så jeg var sikker på, at jeg kunne modtage dagpenge, når jeg kom tilbage til Danmark”, siger den 36-årige dansker, der har en kandidat i Communication for Development fra Malmø Universitet. 

Bliver ramt med tilbagevirkende kraft
Karen Marie kom hjem til Danmark i 2015 og var en kort overgang på dagpenge, inden hun fik job som dataanalytiker i en international humanitær organisation med base i København.

Et job, hun er helt sikker på, hun fik, på baggrund af sin erfaring fra Tanzania.

Men årene i udlandet kan nu vise sig at få en helt anden uheldig konsekvens.

Bliver regeringens lovforslag om et opholdskrav vedtaget, betyder det nemlig, at Karen Marie ikke vil kunne få dagpenge, hvis hun skulle blive ledig igen – heller ikke selvom hun har betalt ind til sin a-kasse alle årene.

Som lovforslaget ser ud i dag, skal man have opholdt sig i Danmark/EØS-området i 7 ud af de seneste 8 år – og det har Karen Marie ikke. 

Kan blive afhængig af forældres hjælp
Familien kan dermed risikere at havne i en rigtig svær situation. Karen Marie er gift med en mand fra Tanzania, og sammen har de en søn på 1,5 år.

”Min mand studerer dansk og har et studiejob ved siden af, så det er mig, som er primærforsørger i familien. Hvis opholdskravet bliver vedtaget, og jeg mister mit arbejde, vil det virkelig sætte os i økonomiske vanskeligheder. Da jeg er familiesammenført med min mand, vil jeg heller ikke kunne søge om kontanthjælp. I yderste tilfælde ville vi skulle sælge vores lejlighed og flytte fra byen og være afhængig af hjælp fra mine forældre,” siger Karen Marie.

Frygter, at opholdskrav vil holde folk hjemme
Ud over at hun ærgrer sig over, at lovforslaget rammer hende med tilbagevirkende kraft, er hun bekymret for, om opholdskravet generelt vil afholde danskere fra at få international erfaring.

”Som menneske udvider man sin horisont ved at rejse ud. Man lærer at sætte pris på forskellige tilgange til livet og arbejdet og bliver inspireret til at gøre ting anderledes. Nogle værdier, som efter min mening burde sættes højere i vores samfund i dag. Selv har jeg fået et godt kendskab til swahili og Østafrika og udviklet mine kompetencer inden for mit arbejdsfelt”.

Trods de gode erfaringer vil Karen Marie selv være tilbageholdende med at rejse ud igen.

”Nu hvor jeg har stiftet familie, så bliver jeg nødt til at prioritere økonomisk sikkerhed frem for alt. Jeg synes, det er super synd, at et tiltag som opholdskravet begrænser den enkeltes mulighed for at rejse ud og lære noget om verden og sig selv, og her tænker jeg specielt på unge mennesker.”

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00