Signe kan kun få dagpenge, hvis hun rejser fra kæreste og job i Australien

16. november 2018

28-årige Signe kan stadig nå det! Hvis hun flytter hjem til Danmark inden for de kommende måneder, kan hun undgå at blive ramt af det opholdskrav, som regeringen og Dansk Folkeparti vil indføre fra januar.

Men gør hun det, må hun efterlade både job og kæreste i Australien. Hendes kæreste John er nemlig ikke færdig med sin kandidat endnu, og parret har endnu ikke fået opsparet de 100.000 kroner, som er en visumbetingelse for familiesammenføring i Danmark.  

”Hvis jeg rejste selv afsted nu, ville jeg skulle bo hos mine forældre på landet i Nordjylland, jeg ville være arbejdsløs, og allervigtigst; jeg ville ikke være sammen med John, som jeg elsker at dele min hverdag med og er i gang med at opbygge en tilværelse med,” fortæller Signe.

Troede, at udlandserfaring var en fordel
Signe har en bachelor i socialvidenskab fra RUC og blev færdig med sin kandidat i Melbourne i marts 2018. Kort derefter startede hun i et job som ikke-juridisk talsperson for personer, der modtager tvangsbehandling under psykiatriloven.

”Da jeg valgte at flytte til Melbourne for at studere min kandidat, var jeg ikke i tvivl om, at det ville styrke min karriere. Jeg modtog jo også udlandsstipendium og SU, hvilket jeg så som et tegn på, at de danske politikere anerkender værdien i at opnå viden om andre samfund,” fortæller Signe.

Har betalt til a-kasse alle årene
Planen har hele tiden været, at Signe skulle tilbage til Danmark.

”Jeg betaler netop ind til min danske a-kasse, fordi jeg vil bibeholde min tilknytning til det danske arbejdsmarked og muliggøre en flytning hjem. En tilknytning til det danske arbejdsmarked er ikke bare en økonomisk tilknytning, den er også baseret på en identitetsknytning, som nogle år i udlandet ikke kan ændre på.”

Opholdskravet, som regeringen og Dansk Folkeparti vil indføre gradvist fra januar 2019, betyder, at danskere kan miste dagpengeretten, hvis de i løbet af de seneste otte år har opholdt sig uden for Danmark og EØS-området i mere end 12 måneder. Skulle det være tilfældet, går der syv år, før de igen har ret til dagpenge.

Overvejer at blive i Australien
Da Signe ikke kan rejse hjem til Danmark lige nu og dermed nå at holde grænsen på max 12 måneders udenlandsophold (som ikke-studerende), vil hun være en af de danskere, der bliver ramt af opholdskravet, når det er fuldt indfaset i 2021.

”Det betyder nok, at jeg bliver i Australien i længere tid for at opnå australsk statsborgerskab, så John og jeg er sikre på at kunne være sammen. Vi vil allerhelst bo i Danmark, da vi begge holder af levemåden og af at være tæt på min familie. Men opholdskravet leder til en hel masse bekymringer. Hvad, hvis jeg bliver arbejdsløs i løbet af de første syv år, efter vi er flyttet til Danmark? Kan vi nogensinde investere i en bolig? Jeg er frustreret over, at de danske politikere er ved at vedtage en lov med tilbagevirkende kraft. Det er udemokratisk og uetisk.”

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00