Regeringen vil sænke dimittendsatsen

07. september 2021

Regeringen har i dag fremlagt sit udspil til, hvordan man får 10.000 flere i arbejde. Det vil man blandt andet opnå igennem markante forringelser for dimittenderne.

Det er vigtigt at understrege – når vi nu opsummerer udspillet nedenfor – at der er tale om et udspil. Vi ved ikke, om det bliver vedtaget – og vi ved ikke fra hvornår det gælder, HVIS det måtte blive vedtaget. Men vi informerer naturligvis, så snart vi ved mere.

Udspillets hovedpointer

  • I dag får dimittender under 30 år, som ikke er forsørgere, 13.815 kr. i dagpenge. Det beløb vil regeringen sænke til 9.500 kr. For ikke-forsørgere over 30 år skal beløbet sænkes til 12.000 kr. 
  • Dimittendsatsen for forsørgere vil de ikke ændre.
  • Samtidig foreslår regeringen, at dimittendernes dagpengeperiode reduceres fra to til et år. 
  • Endelig foreslår regeringen, at den maksimale dagpengesats øges med op til 5.000 kr. om måneden for dem, der lige er blevet ledige. Satsen nedjusteres gradvist efter en trappemodel. Tillægget får man de første tre måneder, når man er meldt ledig og har været i beskæftigelse i to år ud af de seneste tre. Og desuden har været a-kassemedlem i fire år.

Mette Frederiksen gambler med dagpengesystemet
Per Clausen, MA’s formand, udtaler: ”Det er skræmmende usympatisk, at de unge uden job skal straffes på den måde. Regeringen må jo mene, at de unge hygger sig på dagpenge og kun jager drømmejobbet. MA har for længst dokumenteret, at de ledige søger bredt, både ufaglærte og faglærte job. Og vi har påvist, at de gør det hurtigt i ledighedsperioden. Men en ting er selvfølgelig denne forstemmende og uværdige forfølgelse af de unge ledige. Læg dertil, at regeringen spiller hasard med hele dagpengesystemet – det system, som alverdens lande misunder os. Hvis forslaget gennemføres, bliver startsatsen så lav, at mange unge helt vil droppe et medlemskab af en a-kasse. Og hvem skal så finansiere dagpengene i fremtiden? Jeg kan ikke opfordre nok til, at regeringen dropper deres udspil. Brug i stedet kræfterne på sammen med virksomhederne, de faglige organisationer, a-kasserne m.fl. at hjælpe de unge ledige i job.”

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00