Tobias: ”Ingen vil være kæreste med én, der kun siger mig, mig, mig”
14. marts 2019
Tobias Kjeldgaard var egentlig sporet ind på at blive underviser. Han stod i sommeren 2018 som nyudklækket kandidat i filosofi og historie og synes, det var en oplagt vej at gå. Han tog derfor også i virksomhedspraktik på et gymnasium i efteråret.
”Jeg vidste jo godt, der ikke blev ansat gymnasielærere med historie og filosofi i hobetal, men det føltes som en oplagt vej at gå. Jeg nåede at søge 12-13 gymnasielærerjobs, men blev ret hurtigt anbefalet at søge andre akademiske jobs også. Og da jeg fandt ud af, hvad der faktisk var af muligheder i for eksempel ministerier, styrelser og så videre, lød det rigtig spændende,” fortæller Tobias.
Blev AC fuldmægtig
Jobsøgningen mundede ud i, at han den 18. februar i år begyndte i en fast stilling som fuldmægtig i Sekretariatet for Danmarks Frie Forskningsfond, som er en del af Styrelsen for Forskning og Uddannelse i Odense.
Her betjener han fondens bestyrelse og rådsmedlemmer ved blandt andet at klæde dem på til møder og forberede dem i forskellige sager, så de kan tage stilling på et oplyst grundlag. Samtidig hjælper han ansøgere med at svare på spørgsmål til ansøgningsprocessen.
Der skulle ansættes to faste medarbejdere og en barselsvikar. Tobias blev en af de faste – ud af 200 ansøgere.
Skrev en god ansøgning
Når han bliver spurgt, hvad han tror, der gjorde udslaget, peger han på sin ansøgning.
”Jeg fik skrevet en rigtig god ansøgning. Det sagde min kone også til mig. Hun sagde: Du har virkelig formået at få omsat dine erfaringer til de opgaver, der står beskrevet i jobopslaget.”
Det her med at skrive ansøgninger var dog ikke noget, der faldt Tobias let i starten.
”Sidst på sommeren var jeg til et ’ansøgning og cv’ kursus. Der fandt jeg ud af, at jeg havde gjort det helt forkert indtil da. Vi havde en øvelse, hvor vi skulle prøve at se ansøgningen som et kærestebrev. Og ingen vil jo være kæreste med dig, hvis du kun siger ’mig mig mig’. Jeg tænkte, hold da op, hvor har jeg skrevet dårlige kærestebreve indtil nu….” siger Tobias og tilføjer:
”Man kan ikke undgå at skrive ’jeg’ i en ansøgning – men i stedet for at skrive ’jeg kan det’, så skriv ’hvis I ansætter mig, får I…’ Så er det værdien for dem, der er i centrum.”
Kompetencer fra studiejob hjalp under jobsamtalen
Også Tobias’ studiejob som testudvikler på SDU endte med at få betydning, da han skulle ansættes.
”Gennem studiejobbet fik jeg kendskab til, hvordan man kan forbedre IT-programmer. Jeg er og skal ikke lege programmør, men der kan være noget i den måde, man strukturerer det hele på, der måske kan ændres. Inden samtalen var jeg inde og oprette mig som bruger i styrelsens eksterne system for at se, hvordan brugerne oplever det at skulle ansøge om fondsbevilling. Og så kunne jeg jo komme med bud på, hvordan den brugeroplevelse kunne optimeres,” siger han.