Da akademikerbashingen fik endnu en tur i mediemøllen

12. december 2019

Nytårshilsen: MA-formand Per Clausen gør status på året, der gik – og kigger ind i 2020.

Nyuddannede, ledige akademikere beskyldes for dovenskab og opfordres fra flere sider til at tage et job i Netto. (Politiken den 16. nov. 2019, illustration: Roald Als).

Den 8. november skete det igen. De ledige akademikere kunne i alle medier læse, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard mente, de var ’for fine’ til at arbejde i Netto. Kort efter skruede beskæftigelsesborgmesteren i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, op for bashingen og kaldte de ledige akademikere for ’luddovne’ og beskyldte a-kasserne for at putte om deres ledige medlemmer.

Vi skyndte os at udsende et spørgeskema til alle vores ledige medlemmer – og svarene var ikke til at tage fejl af: MA’s ledige medlemmer søger fagligt bredt – og de gør det tilmed tidligt i deres ledighedsperiode. Vi undersøgte også tre måneders indberetninger fra kommunen – og de viste, at MA kræver præcis det af medlemmerne, som lovgivningen pålægger os. Jeg samlede op med dette debatindlæg i Altinget den 21. november. Tak de mange medlemmer som stillede op i medierne og afkræftede politikernes kedelige forestillinger.

Der er kun én taber i denne diskussion – og det er de ledige akademikere. At se sig omtalt på den måde af en minister og en borgmester gør ondt. Derfor opfordrede jeg da også et par gange borgmesteren til at mødes, så vi kunne tale sammen om, hvordan vi bedre hjælper de ledige tættere på et job. Det er mig derfor en meget stor glæde at kunne oplyse, at borgmesteren har inviteret MA m.fl. til dialogmøde på Københavns rådhus den 16. januar. Vi glæder os.

Exit opholdskravet
MA har kæmpet længe for at få det såkaldte opholdskrav droppet, så man ikke skal miste sin ret til dagpenge, fordi man i nogle år har formastet sig til at opholde sig uden for EU. Den 2. december om aftenen skete det så endelig, da regering, støttepartier og Alternativet kunne præsentere Finanslov 2020. Væk var opholdskravet fra og med den 1. februar 2020.

Den sejr er jeg nødt til lige at dvæle ved. For ærligt talt – det sker ikke hver dag, at vores modstand mod diverse regler bærer frugt. Aflivningen af det skrækkelig opholdskrav viser for mig, at det stadig er muligt at påvirke det politiske system – også for en forholdsvis lille aktør som MA.

Helt uden at rødme tør jeg godt sige, at vi – og her inkluderer jeg i den grad de mange modige medlemmer, som stillede op i medierne med deres historier – har været i den gule førertrøje i kampen mod opholdskravet. Tillykke til os.

Lidt enklere at være ledig i 2020
Alle tåbelige reglers moder – fortsæt med at søge job, selv om du er på vej i nyt job – bliver nu endelig afskaffet. Den 1. januar er reglen en saga blot. Det er også slut med kravet om at tjekke job hver syvende dag på Jobnet (gjaldt allerede fra den 9. december 2019). Forenklingerne er samlet her.

For MA er årsskiftet ekstra spændende, fordi det markerer startskuddet på et fireårigt a-kasseforsøg. Ni a-kasser er med, MA som den eneste akademiske. Forsøget indebærer, at MA får eneansvaret for kontakten med vores medlemmer i de tre første måneder af deres ledighed. Jeg er sikker på, at vores medlemmer dermed får mere energi til det vigtigste: At komme tættere på et job. Forsøget omfatter alle medlemmer bosiddende i København, Frederiksberg, Aarhus og Odense.

Samtidig ændrer vi vores mødeindhold og -form – og det får alle medlemmer glæde af uanset kommune. I dag kommer vores nyledige til et velkomstmøde sammen med andre nyledige og bliver her informeret om de vigtigste dagpengeregler. Det dropper vi fra den 1. januar. I stedet introducerer vi et online-selvstudie, så medlemmerne i ro og mag derhjemme kan gøre sig fortrolige med de vigtigste dagpengeregler. Det giver os mulighed for at lade den første samtale – en individuel velkomstsamtale – handle om medlemmets jobsøgning i stedet for at terpe regler. Dét tror jeg er en fornuftig vej at gå.

Hvad skete der ellers i 2019?
Tag et kig i årsberetningen for 2018-19 – den kommer rundt om det meste.

Tilbage er bare at ønske dig og dine en glædelig jul og et godt nytår.

Per Clausen

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00