Tænke, tænke… hvad skal vi finde på? Lad os udskamme de ledige

15. december 2021

Nytårshilsen: MA-formand Per Clausen gør status på året, der gik – og kigger ind i 2022.

Jeg føler mig lidt som Bill Murray, der i Groundhog Day (En ny dag truer) vågner op til den samme dag hver eneste morgen. Sådan har jeg det med forfølgelsen af de ledige. År ud og år ind vågner jeg til overskrifter om dovne og forkælede ledige, som nasser på os andre åh-så-perfekte borgere og fiser den af på dagpenge.

Lad mig sige det for tusinde gang: Den ledige ønsker sig et job mere end noget andet. Og som MA har dokumenteret: Vores medlemmer søger bredt, også ufaglærte job. Langt de fleste kommer i job inden for kort tid, og den lille gruppe, som er lidt længere om det, er hverken dovne eller ‘for fine’. Og det er vel for pokker derfor, vi har et dagpengesystem … fordi nogen leder efter et job og skal have noget at leve af imens? Det er en forsikringsordning, vi alle betaler til over medlemskontingentet og skatten … så den ledige nasser på sig selv eller hvad? 

I 2021 fik de ledige dimittender er særlig tur i mediemøllen, da blandt andre statsministeren, de borgerlige partiledere og Berlingskes redaktion fik udtrykt, at de nyuddannede danderede den på dagpenge i stedet for at stå op om morgenen og gå på arbejde, som ordentlige mennesker gør. Og løsningen? Regeringen vil nedsætte dimittendernes dagpenge med en tredjedel, og de bakkes op af de borgerlige partier, som selv har foreslået det. MA og mange andre har selvfølgelig sagt tydeligt fra – men det bliver svært at undgå, når så mange mandater støtter det. Vi kan ikke opfordre nok til, at alle regeringens størrepartier nu siger højt og tydeligt NEJ. En ledig dimittend uden forsørgerpligt modtager 13.815 kr. (brutto, 2021) om måneden i dagpenge … det vil man skære ned til ca. 9.500 kr. Kønt er det ikke. Forhåbentlig bliver 2022 ikke året, hvor dette uanstændige forslag bliver til virkelighed.

Laveste ledighed i fem år
Heldigvis er der færre og færre ledige, som skal udsættes for politikernes dagpengemachete. På intet tidspunkt har der i de sidste 5 år været så få ledige medlemmer som nu (november 2021): 5,45 % (beregnet fuldtidsledige). Det svarer til 3.667 beregnet fuldtidsledige. Det er ingen overdrivelse at sige, at MA’s ledighed styrtdykker (nederste kurve nedenfor). Lad det fortsætte i 2022, for selv om tendensen er positiv for alle dem, der i øjeblikket skifter dagpengene ud med en løncheck, skal vi have endnu flere med.

Telefoni? Fy-fy-skamme
Da coronaen tog fat i marts 2020, og samfundet blev lukket ned, besindede politikerne sig heldigvis og dispenserede fra de antikverede samtaleregler. Hidtil havde det nemlig ikke gjort stort indtryk på politikerne, at telefonen blev opfundet i 1876, og internettet, som vi kender det, i 1991. De ledige fik nu midlertidigt lov at ringe til a-kassen og jobcentret i stedet for potentielt at medbringe smitte til de lovpligtige samtaler. Men i august 2021 var det slut med at følge med tiden. Politikerne annullerede dispensationen, og siden har de ledige igen skullet trodse coronaen og møde fysisk frem til alle lovpligtige samtaler. 

Indrømmet, vi tog for givet, at politikerne, når nu statsministeren den 8. december af smittehensyn opfordrede alle til at blive hjemme, ville dispensere igen. Men nej: I skrivende stund den 14. december – imens smitten stiger eksponentielt – er telefonen stadig no-go. Så kære politikere – kom nu ind i telefoniens tidsalder. Og begræns jer ikke til igen at dispensere – gør muligheden for at bruge telefonen permanent, så vi slipper for denne yderst utidssvarende og upraktiske stop-go-stop-go-situation. Lad medlemmerne selv bestemme – når vi igen kan mødes fysisk – om de vil ringe eller møde fysisk frem. Det er ubetinget godt for miljøet, smittekontrollen – og de lediges værdighed.

Sidste nyt: Den 15. december har MA fået oplyst, at myndighederne endnu engang vil dispensere fra reglerne, så man frem til og med søndag den 16. januar kan klare samtalerne pr. telefon. Hvor ville det dog være lettere og mere logisk at gøre muligheden permanent …

Hvad skete der ellers i det forgangne år?
Tag et kig i årsberetningen for 2021-22 – den kommer rundt om det meste.

Tilbage er bare at ønske dig og dine en glædelig jul og et godt nytår. Fra mig skal også lyde en stor tak for samarbejdet i bestyrelsen – det glæder jeg mig til at fortsætte i 2022.

Per Clausen, formand i MA

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00