Sådan går du fra studiet til arbejdsmarkedet

Efter fem år på universitetet, afslutter du din uddannelse lige om lidt. Tillykke! Godt kæmpet! Nu er det tid til at komme ud på arbejdsmarkedet. I den forbindelse er der nogle smarte træk, du kan tage for at komme godt videre. Karriererådgiver i Magistrenes A-kasse, Pia Bloch-Nielsen, guider dig igennem.

Start med den mentale forberedelse

Indtil nu er du udelukkende blevet vurderet på din faglighed. Men fremover bliver du både vurderet på dine faglige og personlige kompetencer. Din markedsværdi så at sige. Derfor skal du ikke kun tænke på din uddannelsestitel, men på dine samlede kompetencer.

”Det mindset du bør have er, at jobsøgning er en salg- og marketingopgave. Du skal markedsføre og sælge dig selv, dine kompetencer og din person. Du skal have det hele med”, siger Pia Bloch Nielsen.

Kom i gang med at søge job

”Det er vigtigt at være bevidst om, at jobsøgning er en proces, og at du ikke kan få alt til at ske på én gang. Mange vil gerne gøre alt på én og samme tid og lande jobbet med det samme. Men det er altså ok, at alt ikke sker på samme dag.”

Pia anbefaler, at du deler jobsøgning op i tre dele: Research, værktøjskassen og ansøgningsmaterialet.

  1. Research

”Det er en god idé at bruge tid på research”, anbefaler Pia. ”Hvilke job er der derude? Hvad har tidligere studerende med samme faglige baggrund fået af job? Og hvilke kompetencer har de?”

  • Tjek interessante LinkedIn-profiler, som laver noget af det du selv ønsker at arbejde med.
  • Research på stillingsopslag. Det kan både være eksisterende og tidligere opslag i Jobindex´arkiv. Lad dig ikke skræmme af titler, men kig på indholdet. Kan jeg se mig selv bringe værdi ind i et sådant job? Og hvordan?
  1. Værktøjskassen.

”Værktøjskassen er ret konkret at gå i gang med. Få fundamentet på plads. Og undervurdér ikke dine tidligere erfaringer fra frivilligt arbejde, projektarbejde, studiejob osv. Du er så meget mere end en uddannelse”, fortæller Pia.

  • Kompetenceafklaring. Det er en tidskrævende proces, men her kommer du virkelig i gang med at arbejde med dig selv. Hvad er det for kompetencer, du har? Både faglige og personlige, og hvordan kan du bringe dem i spil?
  1. Ansøgningsmaterialet

Sådan søger du job

”Du kan både søge opslåede stillinger, og du kan booke uformelle kaffemøder med profiler, du finder på LinkedIn. Det kan være en potentiel arbejdsgiver, eller en der har et job, du selv gerne vil have. Bed om råd, fordi du gerne vil arbejde med det samme – bed ikke om et job. Folk vil som regel gerne hjælpe”, fortæller Pia og fortsætter:

”Prioriter, planlæg og strukturer din jobsøgning. Vælg nogle ting ud, som du starter med at få styr på. Hav en almindelig arbejdsdag. Der skal være tid til dit private liv med venner og familie.”

Ma hjælper dig godt på vej

Kontakt gerne MA allerede inden, du dimitterer eller snarest efter. Ring til os på 70 20 39 71 eller skriv til os via Selvbetjeningen på hjemmesiden.

“Hos os kan du få konkret sparring på din jobsøgning, tilbud om karrieresamtaler, brobygningsarrangementer, onlinekurser og meget andet. Brug de livliner der er fra starten. Og se det som en styrke at være udfarende og opsøgende og bed om hjælp. Det er positivt i alle henseende at opsøge sparring – især fordi du bliver endnu bedre rustet til at lande et job”, slutter Pia.

Meld ind ind i MA her.

 

God fornøjelse med næste skridt!

Bedste hilsner

Karriererådgiver Pia Bloch-Nielsen og Magistrenes A-kasse

 

Læs også:

Nyudklækket kandidat inden for humaniora eller naturvidenskab?

Fra nyuddannet til gymnasielærer: Sådan landede Joachim en fastansættelse

Sandra brugte a-kassen i sin jobsøgning: Jeg havde brug for rådgivning til at knække koden

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00