Flere humanister får job i det private

17. maj 2018

Mange humanister har historisk set altid arbejdet i det offentlige – og det gør flertallet da også stadigvæk. Men en ny undersøgelse fra Magistrenes A-kasse viser, at der sker en bevægelse over mod det private arbejdsmarked.

På bare ét år er over 20 procent flere humanister blevet ansat i det private. Den enkeltgruppe, der har den største andel af privatansættelser, er humanister bosat i Region Hovedstaden. Den største stigning ses dog i Region Syddanmark, hvor andelen af privatansatte humanister siden 2015 er steget fra 28 til 39 procent.

Matcher virksomheders behov
”Der er flere forklaringer på bevægelsen over mod det private. Ud over at beskæftigelsen generelt set er steget, også blandt vores medlemmer, så har flere virksomheder fået øjnene op for kvaliteterne ved at ansætte en akademiker – det giver simpelthen nye muligheder for at vækste og udvikle sig. Samtidig ser vi, at humanisterne er blevet bedre til at søge bredt og kvalificere sig selv i forskellige typer job,” siger vicedirektør i Magistrenes A-kasse, Marianne Rossander.

Undersøgelsen viser endvidere, at seks ud af ti humanister har fået job i det private på andre måder end ved at sende en traditionel ansøgning. 36 procent angiver netværk som den primære søgemetode, mens resten har søgt uopfordret, er blevet headhuntet eller f.eks. har haft en særlig kontakt til virksomheden gennem et studiejob.

Får især job inden for kommunikation og projektarbejde
Humanister ansat i akademiske job i private virksomheder beskæftiger sig især med kommunikation og projektarbejde. Omkring en fjerdedel arbejder primært med kommunikation i stillinger som social media manager, kommunikationskonsulent, webkonsulent og copywriter. Projektarbejde fylder næsten en femtedel af jobopgaverne, og de, der har det som deres primære arbejdsfelt, hedder for eksempel projektkoordinator, udviklingskonsulent eller akademisk medarbejder.

Humanister, der i 2017 blev offentligt ansat, blev oftere ansat i tidsbegrænsede stillinger end dem, der blev privatansat. I det offentlige blev 65 procent ansat i tidsbegrænsede stillinger, mens det i det private kun gjaldt 47 procent.

Det viser undersøgelsen også:

Fagrelevant studiejob fører til drømmejobbet

Undervisning er (fortsat) det største jobområde blandt humanister og scient.er

Det giver pote at søge opslåede stillinger

 

Læs rapporten her: Vejen til jobbet

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00