Sådan får du succes i dit nye job

18. januar 2024

I de første måneder i et nyt job kan du nemt få fornemmelsen af, at du er inde i en meget stejl læringskurve. MA’s karriererådgiver Ginna Sørensen guider dig til, hvordan du gør overgangen så nem for dig selv som muligt – og får succes.

Stol på dig selv og dine kompetencer!

Kompetencer handler grundlæggende om det, du kan og gør, altså din viden og erfaring omsat til praksis. Du kommer med opdateret faglig viden og nye perspektiver inden for dit felt – det er en af grundene til, at virksomheden har ansat dig.

”Lad være med at komme i tvivl om, at du er god nok. Det har du allerede bevist ved jobsamtalen. Som nyansat har du selvfølgelig meget at lære, men det ved dine kollegaer og chefer godt. Sørg for at dele din viden med dine kolleger og få omvendt glæde af deres kompetencer og viden om praksis og kunder”, siger Ginna Sørensen.

Sørg for, at I er enige om opgaver, mål og prioriteringer!

Der er sjældent tid til at løse opgaver til perfektion, så det er vigtigt, at du får et klart indtryk af, hvilke krav og forventninger, der er til dine opgaver og dit samspil med de andre.

”Brug din chef og dine kolleger, når du har brug for sparring. Aftal med din chef, at I mødes med jævne mellemrum, så I kan forventningsafstemme og prioritere. Måske kan I også aftale, at du får en mentor blandt kollegerne, så du ikke behøver at gå til din chef hele tiden”, foreslår Ginna.

Et job er sjældent, som det stod beskrevet i stillingsopslaget. Opgaver kan blive nedprioriteret, mens andre kommer til. Vær fleksibel, og udnyt det til at få bid i nye, spændende opgaver.

”Det er ok at træde forkert – men gør det med oprejst pande. Du kan umuligt løse alle opgaver perfekt, og du vil gennem hele dit arbejdsliv opleve, at du fejler eller ikke leverer til den kvalitet, du kunne ønske. Fokusér på, hvad du har lært, så du kan gøre det bedre næste gang.”

Vær en kollega, man kan regne med, og spil positivt ind!

De gode resultater opstår, når man kan favne og udnytte forskelligheder. Dine kolleger er en guldgrube af viden, som du kan bruge som sparringspartnere. Husk at takke for hjælpen og stille dig til rådighed, hvis de får brug for dig.

”Du er skolet i en kritisk tilgang, men tænk over, hvordan du formulerer dig. Det handler ikke om at finde fem fejl, men om at være løsningsorienteret. Brug tid på at lære de andre at kende og deltag i sociale sammenhænge. Et godt kollegaskab kan få rigtig stor betydning for din trivsel i jobbet”, fastslår Ginna Sørensen.

Øv dig i at lytte på vandrørene!

Alle virksomheder har deres egen kultur, fagligt og socialt. Og der kan være mange skrevne og uskrevne regler, som du med fordel kan holde dig for øje. Derfor:

”Vær nysgerrig på, hvilke historier og fortolkninger der er på spil i virksomheden. Hvad karakteriserer de succesfulde medarbejdere? Hvordan klæder man sig, og hvordan opfører folk sig i formelle og uformelle sammenhænge?”, anbefaler Ginna og slutter:

”Hold måske lidt lav profil i starten – uden at du sætter dig selv til side. Du får masser af lejlighed til at træde i karakter senere, når du kender den sammenhæng, du spiller ind i.”

 

God fornøjelse med dit nye job.

 

Læs også:

Sådan går du fra studiet til arbejdsmarkedet

Nyudklækket kandidat inden for humaniora eller naturvidenskab?

Jobsøgningsstrategi i sommerperioden: Her får du karriererådgiverens bedste tips

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00