Skal jeg være fuldtids- eller deltidsforsikret?
Fakta om fuldtidsforsikring
Næsten alle medlemmer af MA er fuldtidsforsikrede.
- Du skal være fuldtidsforsikret, hvis du har mere end 30 timers arbejde pr. uge.
- Din forsikringsstatus som fuldtidsforsikret bliver ikke berørt af, at du i en kortere eller længere periode ønsker at arbejde på deltid. Du kan dog ikke få dagpenge (supplerende dagpenge), da du skal stå til rådighed for 37 timers arbejde om ugen. Bliver du ledig og erklærer, at du vil stå til rådighed for 37 timers arbejde om ugen, vil du kunne modtage dagpenge igen.
- Er du deltidsforsikret, men får tre måneders fuldtidsarbejde, skal du overflyttes til fuldtidsforsikring.
Fakta om deltidsforsikring
Du bør kontakte MA, hvis du overvejer en deltidsforsikring. For dit valg kan have konsekvenser for din efterløn og muligheden for supplerende dagpenge.
- Som deltidsforsikret skal du stå til rådighed for arbejde på 30 timer om ugen.
- Du kan blive deltidsforsikret, hvis du ikke ønsker fuldtidsarbejde og kun ønsker at stå til rådighed for arbejde på 30 timer om ugen.
- Du skal ikke lade dig deltidsforsikre, fordi du får et deltidsjob (medmindre du ikke ønsker eller ikke kan arbejde på fuld tid).
- Du skal imidlertid altid deltidsforsikres, hvis du er på delpension.
- Hvis du har haft en lønindtægt på 175.488 kr. indenfor 3 år, kan du have ret til at få dagpenge som deltidsforsikret. Du kan maksimalt medregne 14.624 kr. pr. måned.
- Har du tidligere modtaget dagpenge og har en aktiv beskæftigelseskonto, skal du i stedet have haft 1.258 timer inden for tre år i medlemsperioden for at få ret til dagpenge som deltidsforsikret.
- Får du tre måneders fuldtidsarbejde, skal du overflyttes til fuldtidsforsikring.
- Deltidsmedlemskab kan være en god idé, hvis du er studerende over 30 år.
- Som deltidsforsikret har du fuld adgang til MA’s kurser og møder og en personlig karrieresamtale.
Deltidsmedlemskab kan være en god idé, hvis du er studerende over 30 år
Følger du en uddannelse, der giver ret til optagelse i en a-kasse, men har du ikke ret til et gratis studiemedlemskab, fordi du er fyldt 30 år, kan et deltidsmedlemskab være en løsning.
Bliver du betalende medlem som deltidsforsikret, skal du kun betale 1.203 kr. pr. kvartal i kontingent (2024). Hvis du er medlem i et år, inden du afslutter uddannelsen, slipper du for karensmåneden. Dermed går du ikke glip af 14.557 kr. (16.694 kr. som forsørger), hvis du er ledig efter endt uddannelse.
Både perioder med studiemedlemskab og som betalende medlem tæller med i det krævede års medlemskab.
Når du afslutter din uddannelse, skal du ændre medlemsstatus fra studerende til nyuddannet medlem (dimittend) senest 2 uger efter uddannelsens afslutning for at få ret til dagpenge. Det er vigtigt, at du ændrer din status fra deltidsforsikret til fuldtidsforsikret for at få fulde dagpenge.