Job & Karriere

Få en god forretningsforståelse

Forretningsforståelse betyder, at man ved, hvad der er vigtigt for den forretning, man som medarbejder er med til at understøtte.

Man skal kende værdikæden, så man har styr på, hvad det er, forretningen tjener sine penge på. På den måde er man bedre i stand til at byde ind og hjælpe med at beslutte, hvilke løsninger der skal i spil.

Forretningsforståelse handler altså om at se sammenhænge, muligheder og udfordringer – hvilke elementer har indflydelse på hvad, og hvordan kan man selv blive en vigtig spiller i processen og skabe værdi.

Du tilpasser din forretningsforståelse til virksomheden

Din forretningsforståelse tager udgangspunkt i virksomhedens strategi.

Er man for eksempel ansat i en lean’et industrivirksomhed, er det en praksis, der minimerer spild (af tid, materialer mv.), der er udtryk for god forretningsforståelse.

Er man ansat i en servicevirksomhed inden for turisme, er det en praksis, der fremmer mersalg, der kan være udtryk for god forretningsforståelse.

Arbejder man på museum, kan det være indsigten i fondsmidler og forbrugeradfærd, som bidrager til forretningsforståelsen, da det både kan skabe indtægt og udvikling af museet.

Det kan du bruge god forretningsforståelse til

Med en god forretningsforståelse får du overblik over, hvor og hvordan du som medarbejder kan sætte dig selv i spil.

Det hjælper også i situationer, hvor du skal afklare, hvad der skal til for at søge forskellige typer job, og hvordan din profil passer ind, eller hvad du kan supplere med for at komme i betragtning. 

Mette Marie Bjerager har  deltaget i en af MA’s workshops om forretningsforståelse og fortæller i videoen herunder, hvordan hun kan bruge det, hun har lært:

Din værktøjskasse i forretningsforståelse

Inden for forretningsforståelse arbejder man især med to modeller: Business Canvas og SWOT. 

Hør Sophie Gerding Christensen fortælle, hvad hun har fået ud af at blive introduceret til Business Canvas modellen på en af MA’s workshops: 

Lær mere om grundprincipperne i Business Canvas modellen her:

 

SWOT analysen kan du bruge til at danne dig et overblik over en virksomheds styrker, svagheder, trusler og muligheder.

Analysen består af fire felter, som skal udfyldes med de vigtigste indsigter på hvert område.

De to felter styrker og svagheder omhandler det, virksomheden er god til, og det, den kan optimere på. For eksempel kan en styrke være et stærkt brand, og at der er en stærk økonomi, mens en svaghed kan være, at der har været dårlige medieomtaler, og at de fysiske rammer er udfordret. 

Under muligheder lister du de positive indvirkninger, der kan være udefra, for eksempel stigende købekraft eller ændringer i konkurrencebilledet.

Under trusler lister du de potentielle trusler, der kan komme udefra, for eksempel nye teknologier eller økonomisk krise.

Hent SWOT analysen her

og se en nærmere introduktion her

Sådan øger du din forretningsforståelse

Der er flere måder, hvorpå du kan øge din forretningsforståelse:

  • Tilmeld dig kurser om forretningsforståelse, projektledelse og projektstyring hos DM og MA
  • Karrieresamtale hos MA: Book tid hos karriererådgiverne Pia Knudsen, Ginna Sørensen eller Henrik Due
  • Relevant litteratur: Dennis Nørmark ”Humanistens Guide til det private erhvervsliv”, Morten Mynster ”Jytte fra Marketing er lige gået”
  • Medierne: Hold dig orienteret via Børsen, Berlingske og online aviser, nyhedsbreve fra Dansk Erhverv og DI, Markedsføring.dk, Kommunikationsforum
  • Modellerne: Få tjek på Business Canvas Modellen og SWOT i relation til en potentiel arbejdsplads og/eller dig selv.
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00