Job & Karriere

Fra første job til drømmejobbet

Det er langt fra altid, at de første job i éns arbejdsliv er de tungeste eller lige det, man havde drømt om. Men de er vigtige! Jobbene kan give erfaring, kompetencer og kontakter, som hjælper dig videre i den retning, du drømmer om.

MA’s karriererådgiver Kirsten Holm Madsen giver her sine gode råd til, hvordan du går strategisk til værks for at komme nærmere dit drømmejob.

Fokusér på de funktioner og opgavetyper, der kan give dig kompetencer i den retning, du ønsker

Eksempel: Du arbejder som lærervikar og er egentlig lidt frustreret, for du er uddannet cand.pæd og drømmer om at blive familievejleder.

Mit svar er: Få opgaver i den retning. Du kan f.eks. bede om at blive tilknyttet en AKT vejleder, som har særligt fokus på udsatte børn i skolen. Her får du tætte samarbejder med forældre og skal vejlede meget på tværs.

Så selv om du på sigt drømmer om et andet job, så se på, hvordan du kan udnytte din tid bedst, der hvor du er!

Ret også gerne blikket op: Kig ud over din arbejdsplads. Sidder der mon nogle kollegaer et sted, der har nogle spændende opgaver, som du finder interessante, men som pt. er uden for dit arbejdsfelt? Kan du på nogen måde kobles på deres opgaver/projekter som assistent, referent eller lignende?

Tal åbent med din leder om dine ambitioner

Min erfaring er, at det er de færreste, der taler med deres leder om de ambitioner, de har. Og det betyder jo, at lederen ikke kan hjælpe dig! Der kunne være nogle opgaver, du kunne kobles på, som gav dig den projektleder-erfaring, du drømmer om – men det ved lederen jo ikke, hvis du ikke siger det højt.

Der er selvfølgelig grænser for, hvor ærlig man kan og skal være. I lærer-eksemplet ovenfor kan man f.eks. sige til sin leder, at man gerne vil arbejde med udsatte børn, fordi det interesserer én helt vildt. Man skal ikke nødvendigvis sige, at man drømmer om en helt anden type job.

Hvis du er i en tidsbegrænset ansættelse, er ledere ofte mere tilbøjelige til at hjælpe dig videre, og du kan derfor tillade dig at være mere ærlig.

Gør det godt!

Selvom det ikke er dit drømmejob, så læg kræfter i dit arbejde, så du bliver set. Opgaver flyder derhen, hvor opgaver bliver løst!  Vis gennem hårdt arbejde og resultater, hvad du kan inden for et givent område. Ikke alene giver det dig værdifulde erfaringer og måske nye kompetencer, det giver dig også kontakter og anbefalinger, som er guld værd, når du på et tidspunkt skal videre.

Brug LinkedIn

Hvis du møder eller hører om nogen med en spændende baggrund eller et interessant job, så tjek deres LinkedIn profiler og lad dig inspirere. Og find så din egen vej. Er der 1-2 job hen imod dit drømmejob, som kan give dig relevante kompetencer og kontakter, og hvilke typer job er det i så fald?

Går du strategisk til værks, har du mulighed for at opbygge et yderst relevant netværk på LinkedIn, som kan blive en stor hjælp for dig i din videre karriere.

 

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00