Job & Karriere

Universitetspraktik, der booster din karriere

Praktik i studietiden kan give dig erfaringer og kontakter, som er guld værd, når du er færdiguddannet og skal ud og søge job.

Men hvordan finder du ud af, hvor det er mest relevant for dig at komme i praktik, hvordan gør du rent praktisk – og hvad skal du være særligt opmærksom på før, under og efter?

MA’s karriererådgiver Line Svindt guider dig:

Udvælg de steder, du vil søge
Tillad dig selv at være nysgerrig. Hvad mangler du viden om, og hvad interesserer dig? Er der en bestemt arbejdsplads, en specifik branche eller et bestemt emne, du gerne vil blive klogere på, og som du tror, kan være karrierefremmende for dig?

Hvis du savner inspiration, så brug LinkedIn til at finde profiler, du kan spejle dig i. Brug søgefeltet til at finde folk, der har taget den uddannelse, du selv er i gang med, og se med hvad og hvor de er beskæftiget. Du kan også søge på stillingsbetegnelser eller på bestemte navne, hvis du f.eks. kender eller har hørt om nogen. Besøg deres profiler og se, hvilke kompetencer de har, og hvor de har arbejdet og med hvad.

Beskriv dit  formål
Gør noget ud af at beskrive dit formål. Hvad vil du gerne have ud af en praktik? Brug hjælpesætninger som ”Jeg vil gerne vide mere om….” og ”Jeg vil gerne have erfaring med…” Det skal være kort og præcist – det er det, arbejdsgiverne vil have.

Forbered en elevatortale
Øv dig i en elevatortale på 30 sekunder baseret på det, du har gjort dig klart indtil nu: Hvem er du, hvad kan du, og hvad vil du have ud af en praktik? Hvorfor søger du lige netop praktik dét sted, og hvad får de ud af at ansætte dig? Beskriv dig selv som en værdi. Sig, at du kan gå til hånde og bidrage med den nyeste viden inden for dit felt.

Tag den første kontakt
Nu er det tid til at opsøge det eller de steder, du gerne vil søge praktik. Det kan være på mail, LinkedIn, telefon eller over en kaffe – det er forskelligt, hvad folk foretrækker, så prøv dig frem. Det kan føles grænseoverskridende, for måske tænker du, at de da ikke gider bruge tid på en studerende. Men det vil de fleste gerne, hvis du er velforberedt og kort og præcist kan fortælle om dine mål og ønsker, og hvilken gensidig glæde I kan få af hinanden.

Få aftalen på plads
Der eksisterer ingen overenskomst for universitetsstuderende i praktik. Det er en ansættelsesform, hvor du som udgangspunkt ikke er underlagt en gældende lovgivning, og derfor afhænger dine vilkår i meget høj grad af den kontrakt, du indgår med praktikstedet. Se her, hvad du skal være opmærksom på.

Undervejs i praktikken
Når du så er kommet i praktik (tillykke med det!), er det vigtigste, at du får planlagt løbende statusmøder med din nærmeste leder eller mentor/kollega. Du skal for din egen skyld have et klart mål med dit praktikophold, og statusmøderne hjælper dig på vej og giver mulighed for at justere undervejs. Statusmøderne betyder samtidig, at du får dannet nogle tættere relationer til vigtige nøglepersoner på arbejdspladsen. Og hvis de ikke er din direkte vej til et job senere hen, så er de uanset hvad gode kontakter i dit netværk.

Efter din praktik
Det skal selvfølgelig fremgå af dit cv, at du har tilegnet dig erfaring i din studietid. Skriv, hvad din stillingsbetegnelse og arbejdsopgaver har været – du skal selvfølgelig ikke skjule, at du har været i praktik, men fokusér først og fremmest på de opgaver og erfaringer, du har fået. Det er dem, der betyder noget.

Få anbefalinger fra din arbejdsgiver, hvis han/hun er med på det. Og ellers stiller de fleste gerne op som referencepersoner. Bed dem skrive navn, tlf. nummer og tidspunkt, de helst vil kontaktes på. Dermed accepterer de, at de kan blive ringet op af din – måske – kommende arbejdsgiver.

Hvis muligt, så tænk over, om det vil give mening at lave dit speciale i samarbejde med dit praktiksted. Det kan knytte dig endnu tættere til stedet og give dig mulighed for at få et endnu mere arbejdsmarkedsrelevant speciale i sidste ende.

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00