Spørgsmål og svar om MA’s brug af kunstig intelligens
1. Erstatter ‘AI-karriererådgiveren til dimittender’ jeres karriererådgiveres rådgivning af dimittender? Kan dimittenderne droppe karrieresamtaler og diverse kurser?
Vi opfatter vores AI-værktøjer som supplementer til vores personlige rådgivning. Teknologien er stadig ny og på ingen måde fejlfri. Hvis du skal til en karrieresamtale, kan du fx forberede dig til samtalen ved at bruge AI-rådgiveren. Og du kan ovenikøbet gøre det 24-7. Så nej – vi anbefaler ikke nogen at forlade sig 100% på en AI-rådgivers svar. Men det er et godt sted at starte sin jobjagt.
NB: MA har trænet AI-karriererådgiveren i forhold til medlemmernes karrieremuligheder, så spørg den venligst ikke om diverse dagpengeregler; fejlmarginen er for stor.
2. Skulle MA ikke holde sig langt væk fra kunstig intelligens – det er jo uetisk / aflærende / fordummende?
Som a-kasse vil vi gerne rådgive vores medlemmer til at blive endnu bedre jobsøgere – uanset om de er ledige, i beskæftigelse – eller studerende på vej ind på jobmarkedet. I den forbindelse er AI et forholdsvis nyt og relevant værktøj. Og derfor afholder vi kurser, hvor vores medlemmer får en introduktion til ChatGPT’s funktioner, muligheder og begrænsninger. Vi viser, hvordan man kan bruge ChatGPT til at få inspiration til sin jobsøgning på samme måde, som vi gør med andre værktøjer såsom LinkedIn. Det handler fx om, hvordan ChatGPT hurtigt kan hjælpe med til at kortlægge, hvilke virksomheder det kan være relevant at søge uopfordret hos, når man har en bestemt uddannelsesbaggrund – og bor et bestemt sted.
Vi lægger meget vægt på, at ChatGPT ikke skal erstatte en ansøgning (og cv) skrevet af medlemmet selv (ligesom medlemmet ikke skal få et familiemedlem til at skrive ansøgningen/cv’et). Men det er et godt sted at søge inspiration og input til sin ansøgning/cv, som medlemmet så selv skriver. Så man forhåbentlig kommer videre til en samtale. Som ChatGPT i øvrigt også kan træne ansøgeren i.
Vi prøver – inden for vores lille hjørne af samfundslivet – at klæde medlemmerne bedre på til at bruge teknologien til jobsøgning og i deres arbejdsliv. Og vi tilstræber – som vi skriver i vores tilbagevendende nyhedsbrev AI Brief – at finde en sund balance mellem det overbegejstrede og det hyperskeptiske:
3. Hvad sker der med de ting, jeg indtaster? Ryger det videre til et sted ingen aner, hvor er? Er det sikkert?
MA’s AI-løsninger ligger sikkert i Microsoft Azure, så dine data bliver i Europa og bruges ikke til at træne ChatGPT.
4. Bruger I data om mig fra jeres egne systemer?
Nej, vi bruger kun de data, du selv oplyser i chatten. Hvis vi udvikler et AI-værktøj, hvor vi selv kan berige AI-rådgiveren med informationer om dig via vores medlemssystem – for at spare dig for at oplyse det selv – vil vi informere om det på forhånd. Det kunne fx være, at vi præsenterer dig for jobmuligheder i nærheden af din bopæl, uden du behøver oplyse din adresse.
5. Hvorfor anbefaler MA at bruge AI til bl.a. at skrive ansøgninger? Skal man ikke længere lære at skrive selv? Hvilket signal sender det til de studerende?
Se svaret under spørgsmål 2.
6. Hvor stor er klimabelastningen ved at bruge jeres AI-rådgiver?
Ifølge denne artikel indebærer en typisk brugers session med ChatGPT et behov for en halv liter vand til afkøling af dataservere. Så ingen tvivl om at selve brugen af kunstig intelligens trækker meget i den gale retning, når vi tager verdens samlede AI-forbrug i betragtning. Men samtidig er det klart, at AI (se fx samme artikel) vil bidrage betragteligt til de effektive klimaløsninger, kloden har så helt akut brug for. Fx kan AI gøre en vindmøllepark 15% mere effektiv. Det samlede regnestykke bliver vi forhåbentlig snart klogere på.
Flere artikler:
7. Hvad siger arbejdsgiverne til, at ansøgere bruger AI til at skrive deres ansøgning? Det er vel snyd. Eller hvad?
Det er præcis lige så meget snyd, som når man får sin mor til at skrive ansøgningen. Og præcis lige så kortsigtet. For det afsløres til jobsamtalen, hvis en robot/mor har skrevet ansøgningen/cv’et. Derfor anbefaler vi medlemmerne at bruge ChatGPT til at forbedre deres ansøgningsmateriale som en slags ‘kvalitativ stavekontrol’. Det er ikke snyd, det er tværtimod en fornuftig udnyttelse af en ny teknologi. Det handler om, som ansøger, at fremstå mere attraktiv – og forøge chancerne for at komme til en jobsamtale.