Job & Karriere

Få mest muligt ud af tidsbegrænsede ansættelser

De tidsbegrænsede ansættelser er kommet for at blive og vil kun vokse i antal og form. Over halvdelen af MA’s medlemmer, der gik i job i 2017, blev ansat på tidsbegrænsede kontrakter.

Det kan være frustrerende at leve med uvisheden om, hvad der venter, når en kontrakt udløber, og gang på gang skulle ’starte forfra’ i en virksomhed.

De tidsbegrænsede ansættelser giver dog også muligheder: Du kan skræddersy dit arbejdsliv på en helt anden måde og lave flere af de ting, du brænder for. Og går du ikke direkte fra ét job til et andet, så se det som en tiltrængt tænkepause, hvor du samler energi og idéer og har tid til at justere og forfølge din videre plan.

MA’s karriererådgiver Ginna Søren giver her sine gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af tidsbegrænsede stillinger:

  • Gå ind i jobbet, som var du fastansat. En arbejdsgiver kan sagtens mærke, hvis du mentalt er på vej et andet sted hen. Vær derfor 100 procent til stede og dedikeret dér, hvor du er. Det gavner din relation til arbejdspladsen og giver dig samtidig en mental ro. Bliv i øvrigt inspireret af disse råd til, hvordan man får succes i sit job

  • Få solide netværk: Sørg for at komme rundt i organisationen og socialisér fagligt og socialt. Det sikrer, at andre end din afdeling kender dig – og du kender dem – og det sikrer, at du kan opsnappe, hvis der opstår nye muligheder et sted i organisationen. Det sikrer også, at du får udvidet dine netværksmuligheder på fx LinkedIn. Du kan sagtens bede kollegaerne om at holde dig opdateret, hvis de får øje på muligheder for dig i andre sammenhænge, hvis nu din kontrakt ikke forlænges.
  • Lav et ’mersalg’: Tal med din afdelingsleder om idéer til nye indsatser undervejs – men ikke først, når du er på vej ud af døren. Den slags skal have tid til at modnes, og der skal findes midler til indsatsen. Spil åbent ind, så det bliver forslag til fælles bedste – ikke kun en basis for at forlænge din kontrakt.
  • Vis, at du synes, virksomheden er spændende: Vær tydelig omkring, at du er glad for at være der, og at du trives med opgaverne. Vis, at du tænker ”vi”, og byd ind, hvis der opstår en situation, hvor der er brug for din hjælp (uden dog at misse dine egne mål). Vær fleksibel og tænk med i forhold til organisationens behov.
  • Læg en plan! Få ro på tankerne om fremtiden ved at lægge en plan, så du nemmere kan være 100 procent til stede i det job, du har. Læg en strategi for alt fra jobsøgning til netværksarbejde. Hvornår gør du hvad? Hvilke fikspunkter skal holde dig på sporet? I den forbindelse er det også værd at se på, om din profil er låst til meget snævre jobfunktioner, og hvor nemt det er for andre at se, hvor du kan komme i spil.

Sådan tackler Martin tidsbegrænsede ansættelser

Martin Kongshave er cand.mag. i filosofi. Efter han blev færdiguddannet i 2017, fulgte den ene tidsbegrænsede ansættelse efter den anden.

Hør, hvordan han har grebet det an og set muligheder i de korte kontrakter:

Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Nedsat kontingentfor ledige dimittender
Vil du logge ud?

Du har været inaktiv et stykke tid - vil du forblive logget ind?

Logger ud om
02:00